Gökhan Edge

Ser Verip Sir Vermeyen Bir Yigit THKO Militani GÖKHAN EDGE

5 Kasım 1953 tarihinde  Eskişehir’de doğdu.  İzmir Atatürk Lisesinden 1971 yılında mezun oldu. Aynı yıl Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne  kaydını yaptırdı.
Demokrasi, Bağımsızlık ve  Sosyalizm mücadelesinin bir sıra neferi olarak okul sıralarını bırakıp işçi sınıfının örgütlenmesi için Adana?ya gitti.  İşçi sınıfı içerisinde çalıştı.  19 Kasım 1976 tarihinde Diyarbakır’da gözaltına alındı. Ağır işkencelere rağmen sınıf bilincinin direncini gösterdi, konuşturamadılar. İşkence günlerce sürdü, direndi. Gökhan’ı yenemeyince katlettiler. Cansız olarak  Diyarbakır Numune Hastahanesine götürülen Gökhan’a hastahanede öldü diye rapor vermeyi ilgili doktorun reddetmesi üzerine,  oyunları açığa çıktı.

15181357_1513817361981254_5588361144459555765_n

Faşist katillerin işlediği cinayeti öğrenen Diyarbakır halkı büyük bir tepki gösterdi. Şehirde olağanüstü baskı tedbirleri alındı. Dönemin faşist MC iktidarının uşağı Dr. Nuriye Toker ve Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı  İhsan Kaya işkenceden ölüm olgusunu  örtbas etmeye çalıştılar. Dr.Nuriye Toker  26.11.1976 tarihli  tüberküloz ve nefrit tedavisi ilaçları ihtiva eden bir reçete ve seyahat edebileceğine dair rapor düzenlemiştir.

Oysa Savcı İhsan Kaya ise 25.11.1976 tarihli ‘Defin Ruhsatı’ ile  sokakta bulunan  hüviyeti meçhul ve sahipsiz cesedin  gerekli adli ve tıbbi muayenesi yapılmış olduğundan usulüne göre defnini istemiştir. Savcı ve doktor birlikte işkencede ölüm olayını örtbas etmek istediler. Gökhan’ın ailesinin isteği üzerine ikinci kez yapılan otopsisinde  Gökhan’a ağır işkence yapıldığı, boğazından verilen elektrik akımı sonucu yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Boğazının altında, sırtında, kalçasında morluklar olduğu, akciğerlerinin zedelendiği ve yüzünün şiş olduğu, ayaklarında yanık izlerinin bulunduğu tespit edildi.

Diyarbakır’da yapılan cenaze törenine, çeşitli yüksek okul  ve lise öğrencileri bir günlük boykot yaparak katıldılar. Kitle örgütleri ve halkın geniş katılımıyla yapılan cenaze töreninde  ‘Katil İktidar’, ‘İşkencecilerden Hesap Sorulsun’ sloganları atılmıştı. Cenaze Diyarbakır’dan  Edge ailesinin yaşadığı İzmir’e getirildi.  Ege Üniversitesi’nde forum yapılarak tüm fakültelerde  bir günlük  boykot kararı alındı. 2000’e yakın öğrenci araçlarla Bahçelievler semtine gitti ve yürüyüşle Gökhan’ın evinin önüne geldiler.

Bahçelievlerden Karabağlar Mezarlığına kızıl bir bayrağa sarılarak taşınan İ.Gökhan Edge,  işçilerin ve emekçilerin katılımı ile 3500 kişiye  ulaşan yürüyüş kolunun 6 km lik yolu ‘Gökhanlar Ölmez’, ‘Devrimciler Ölmez’, ‘Mit Dağıtılsın’, ‘İşkencecilerden Hesap Soralım’, ‘Faşizme Ölüm Halka Hürriyet’ , ‘Ne Amerika Ne Rusya Bağımsız Demokratik Türkiye’ sloganlarıyla yürümesiyle toprağa verildi.
05.11.1953-24.11.1976

Nihat Behram’ın onun için  yazdığı dizeler

Senin alnındaki yaralar
Halkın yaralarıdır,
Seni kırbaçlayan el
Halkı da kırbaçladı..

Boynuna vurulan zincir
Halkı boğmak istiyor,
Beynini sarsan elektrik
Halkı da örseledi

-Toroslar ah Toroslar
Hozat, Silvan, Tunceli
Açlık, esaret, keder..
Kavga sizin içindir;
Elinde katillerin
Yoldaş sizin için can verdi-

Kimbilir ne kadar vahşice sana
Vurdular, dağladılar;
Direnen bakışların
Nasıl zalimce katledildi?

Alnındaki yaradan
Boşaldı belki bütün kanın
Fakat nehirlerin akıyor; dağların rüzgarlıdır
Bak yine çarpıyor kalbin,
Ortasında kavganın..