Gülay Ünüvar Özdeş

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucularından ve ’68 gençlik hareketinin önde gelen isimlerinden Gülay Ünüvar Özdeş, Karacaahmet Cemevi’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Özdeş’in cenaze töreninde konuşan Sevim Belli, Ünüvar’ın siyasi kişiliğinin yanı sıra duygusal bir kişiliğe sahip olduğunu söyledi.
Ünüvar’ın yıllardan bu yana içindekileri tam anlamıyla boşa…ltamadığını belirten Belli, “Gülay’ın en büyük üzüntüsü yazılarını bitiremeden çekip gitmekti. Ne yazık ki de öyle oldu” dedi. HDK Eş Sözcüsü ve HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise Ünüvar’ın kendisini anlatmakta ve tanıtmakta zaman geçirmediğini, yıllar yılı sadece mücadelesine yoğunlaştığını ifade etti.
Kürkçü mücadele arkadaşını “sadelik, basitlik ve yalınlık” ile tanımladığını sözlerine ekledi. Ömer Kral ise Ünüvar’ın THKO’luların en güçlüsü ve Dünya Sosyal Forumu’nun önderlerinden biri olduğuna dikkat çekti, onun mücadelesinin yaşatılacağını kaydetti. Ünüvar’ın cenazesi konuşmaların ardından bir yürüyüşle omuzlarda taşındı ve sloganlar eşliğinde defnedildi.
13124775_586683861501683_7796122764013629061_n
GÜLAY ÜNÜVAR KİMDİR
Gülay Ünüvar, ’68 döneminde ODTÜ’ye girdikten itibaren gençlik hareketinin içinde yer aldı. Hem ODTÜ SFK (Sosyalist Fikir Kulübü) hem de TİP (Türkiye İşçi Partisi) üyesi olan Ünüvar, Dev-Genç’in TİP’ten kopuşuyla parti üyeliğini sonlandırdı ancak SFK bünyesinde uzun süre yer aldı.
ODTÜ yurtlarındaki köfte satışları çalışmasını başını çeken Ünüvar, SFK üyesiyken THKO’nun kuruluş çalışmalarına da katıldı ve örgütün Hüseyin İnan, Sinan Cemgil, Yusuf Aslan, Taylan Özgür, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga ile kurucuları arasında yer aldı.
THKO ile Filistin’deki silahlı eğitime katılmak istese de Hüseyin İnan onu irtibat sağlaması için Ankara’da bıraktı. Filistin dönüşü Diyarbakır’da yakalanıp hapishaneye giren arkadaşlarının ihtiyaçlarını karşıladı, tahliyeler sonrasında ODTÜ’deki THKO örgütlenmesinde bulundu. Gerillaların kırsal alanda kullanacakları uyku tulumlarını ve kışlık pantolon, yelek gibi giysilerini kadın yoldaşlarıyla dikti, hazırladı ve Nurhak dağlarına gönderdi.
Nurhak ekibinin Nurhak’ta toplanmasının ardından İstanbul’da Cihan Alptekin’in önderliğindeki ekibe katılan Ünüvar, bir süre sonra yeniden Ankara’ya döndü. Cihan Alptekin ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden firarı ve yakalanıncaya kadar yaşamlarını idame ettirmelerinde görev aldı, bu dönemdeki istihbarat çalışmalarında elde ettiği belgeleri Alptekin’e ulaştırdı.
Alptekin’in bu belgeleri Kızıldere Katliamı’nda yakarak imha ettiği düşünülür. Ankara Sıkıyönetim 1 Nolu Mahkemesi’nde 2. THKO Davası’nda yargılanarak 15 yıl hapis cezası alan Ünüvar, aftan yararlanarak 1975’te tahliye oldu. Halkın Kurtuluşu, Türkiye Devriminin Yolu örgütlenmesinde bulunan Ünüvar, 12 Eylül sonrasında ise 1981’de yurtdışına çıktı ve İsveç’te yaşadı. Ünüvar 2014’te Türkiye’ye kesin dönüş yapabildi.