Japon Kızıl Ordusu

Japon Kızıl Ordusu (JRA) 70’li ve 80’li yıllar boyunca Japon hükümeti ve monarşiyi devirmeye adanmış olarak Fusako Shigenobu tarafından 1971 yılında kurulmuştur.

Fusako, militan yeni sol komünist bir örgüt olan Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) [2] içinde, öne çıkan üyelerden biriydi. 1970 yılında Birleşik Kızıl Ordu’yu (URA)[3] oluşturmak için Maoist bir grupla birlikte bir ekip oluşturdu.546491_400991013267436_806363350_n

Büyük tasfiyeden sadece birkaç ay önce, bir hafta süren bir polis kuşatması başladı ve geride on iki ölü üye bıraktı. Fusako Shigenobu ve birkaç üst düzey üye Uluslararası Devrimci Dayanışma’yı tanıtmak için Lübnan’a taşındı. JRA, Dünya çapında farklı devrimci örgütleri birleştirmeyi amaçlayan bir harekettir.

Japon Kızıl Ordusu’nu başlatmak sebebiyle URA’da olan Shigenobu için, Ortadoğu’ya ulaştmasından bir süre sonra, coğrafi ve ideolojik farklılıklar baş gösterdi. O, aynı zamanda Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC)[4] örgütünün müttefikiydi.

Fusako Shigenobu 1945 yılında Tokyo Setagaya’da doğdu. Babası bir öğretmendi ve 2. Dünya Savaşı sırasında Mançurya’da konuşlanan Japon İmparatorluk Ordusu’nda Binbaşı olarak görev yapmıştı. Fusako, Meiji Üniversitesi’nde öğretim görürken aktivizmle ilgilenmeye başladı.

Japonya’da sol ideoloji o zamana dek (dünyanın geri kalanı ile birlikte) üniversite kampüslerinde yaygın idi. Öğretim harçlarına yapılan zamları protesto eden Fusako, hızla yeni sol hareketin saflarında yükseldi ve onların üst düzey liderlerinden biri haline geldi. Daha sonra Fusako Shigenobu dünyanın en korkulan kadın militanlarından biri olarak yargılandı.

Örgütün sorumluluğunda çok sayıda şiddet eylemi gerçekleştirildi. 1972 yılında üç üye Tel Aviv’deki Lod Havaalanı’na (şimdiki adı Ben Gurion Havaalanı) yürüyerek girmiş, silahların ve el bombalarının kullanıldığı eylemde 26 kişi ölmüş ve 80 kişi ise yaralanmıştır.

Eylemi gerçekleştirenlerden ikisi olay yerinde öldürülmüş, diğer eylemci Kozo Okamoto ise sağ olarak ele geçirilip tutsak edilmiştir.

1973 yılında örgüt Tokyo’dan Paris’e gitmekte olan JAL uçağını kaçırmış ve Kozo’nun serbest bırakılmasını talep etmiştir. Örgütün bu talebi reddedilince uçak Libya, Bingazi’ye indirilmiş, mürettebat ve yolcular serbest bırakıldıktan sonra uçak patlatılmıştır. JRA, 70’li ve 80’li yıllar boyunca sayısız rehin alma eylemlerinde yer almıştır. Lod eyleminden sonra ise dünyanın en iyi bilinen sol örgütlerinden biri haline gelmiştir.tumblr_lmsagzafRh1qap9gno1_500

Shigenobu, 2000 Yılı Kasım ayında Osaka’da tutuklanmıştır. Üzerinde sahte pasaport ve 9.000 $ nakit para bulunmuştur. Japon halkı, kelepçeli elleriyle zafer işareti yapan ve “savaşmaya devam edeceğim”  diyerek gazetecilere bağıran orta yaşlı bir kadını görünce şok olmuştur. Shigenobu, 2006 yılında, sahte pasaport kullanmaktan, JRA üyelerinin sahte pasaport elde etmesine yardım etmekten, planlama yoluyla adam öldürmeye teşebbüs etmekten ve 1974 yılında Lahey’deki Fransız büyük elçiliğindekilerin rehin alınmasına komuta etmekten 20 yıl hapse mahkûm edilmiştir. Onun duruşmasında, 1969 yılında TWA Flight 840 uçağını kaçıran Filistin Ulusal Konseyi (FUK)[5] aktif üyesi Leyla Halid savunma yapmıştır.

2001 Yılında İkiz Kuleler’e yapılan saldırının ardından, El Cezire ve AFP kendilerine gelen isimsiz ihbarlarda saldırının JRA tarafından yapıldığını iddia etmişler, El-Kaide ve Usame Bin Ladin’in saldırıyı üstlenmesinden sonra bu iddialar geri alınmıştır.

Örgüt üyelerinin çoğu tutuklanmış ve hapsedilmiştir. Jakarta’daki Amerikan Büyükelçiliği’ne düzenlenen havan toplu baskında yer aldığı için Mississippi’de tutuklanan Tsutomu Shirosaki, 2015 yılında Japonya’ya iade edilmiştir. O, Tokyo’dan Paris’e giden JAL uçağını JRA’nın kaçırmasından sonra 1977 yılında serbest kalan tutsaklardan biri idi.

Japon Kızıl Ordusu,  film ve kitaplarda tasvir edilmiştir. 2010 yılında Fusako ve kızı Mei “Devrimin Çocukları” adlı belgesel bir filmde rol almıştır. Filmde, Shigenobu ve Alman devrimci Ulrike Meinhof’un hayat hikayeleri Fusako’nun kızı Mei Shigenobu ve ismi açıklanmayan bir Lübnan özgürlük savaşçısının gözünden anlatılıyor.

Lübnan özgürlük savaşçısı halen haber ajansları için çalışan bir Japon vatandaşıdır. Fusako 2001 yılında çıkardığı “Bir Elma Ağacının Altında Verilen Doğum Kararı” adlı kitabında Lübnan’da çocuk yetiştirmek hakkındaki deneyimlerini yazmıştır.Bugün, örgütün Lübnan’da kendi tabanını kaybettiği ve dünyanın değişen politik ortamına artık karşılık verilemeyeceği ifade edilerek JRA dağıtılmıştır. Halefleri “Rentai Hareketi” olarak bilinir.10984063_929577483742117_7077955572826257852_n