Nazileri İktidara Taşıyan 2 Seçim

İlki Kasım 1932, İkincisi Mart 1933. Naziler ilk seçimde %33, ikinci seçimde %43 aldılar. Bir sürü insanın inandığının tersine, Almanlar Nazilere hiçbir zaman % 43’ten fazla oy vermediler. Üstelik son seçime gelindiğinde Naziler devlet iktidarını ele geçirmişlerdi. O %43’ün içinde hem çalıntı oylar var, hem de silah zoruyla verdirilen oylar.

Bu iki seçim arasında beş aydan biraz fazla zaman var gördüüünüz gibi.

Peki ne oldu da Kasım 1932 seçiminden beş ay sonra bir seçim daha oldu?

Cevabı basit. Hitler Kasim 1932 seçiminin sonucunu beğenmedi. Erdoğan’ın Haziran 2015 seçim sonuçlarını beğenmediği gibi. Ocak 1933’de Şansölye-Başbakan- olduğu gün meclisi fesh etti, Mart 1933 seçimlerine böyle gelindi. Bu son seçimden önce de komünistleri yasadışı ilan ettiler (resmen degil ama pratik olarak), komünistlerin oy oranı az değildi çünkü.fascist_dictators

Üstelik, Kasım 1932 seçiminde sosyalistlerle komünistler birarada yaklaşık %37 oyla Nazileri geçmişlerdi.

Ama ortak hareket edemiyorlardı ve Mart 1933 seçiminden birkac gün önce Naziler ortalığı iyice karıştırmak için meclisi yaktılar- reichstag yangını -ve suçu komünistlere yıktılar, şimdi Adana-Mersin-Diyarbakır ve Suruç saldırılarının faili olarak HDP’nin gösterilmesi gibi..

Seçimden %43’le çıktıktan sonra Naziler MHP gibi bir partiyle koalisyon kurdular ve dışarıdan da destekleyenler çıktı -Merkez Hristiyanlar- Mecliste 3/2oyu toplayınca da bir yasa çıkardılar ve ondan sonra iş bütünüyle bitti.

Bütün partileri kapattılar.. Bu hikaye biraz tanıdık gelmiyor mu?