Allah’ın Tanrısız Askerleri..

derspiegellAlmanya’nın ünlü dergisi Der Spiegel, bu haftaki kapağında Kobani’de yaşananlara yer verdi. Der Spiegel, “Allah’ın tanrısız askerleri” başlığını kullandı kapak haberinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kobani ve IŞİD açıklamaları eleştirildi.

Dergide, Kobani’de çocukların ve kadınların yaşadığı drama dikkat çekilerek “Kobani’de haykırıyorlar, bizlere kitlesel katliam uygulanacak, öldürecekler, Türkiye bölgeye yardımları bloke etmekte. Sınırda çok sayıda bekleyen insan var, ölümle karşı karşıyalar. ‘Bunlar Allah’ın tanrısız askerleri’ diye bağırıyorlar” ifadelerine yer verildi.

IŞİD’in Suriye’de yüz binlerce insani ölümle korkuttuğu belirtilen haberde, “Bu bir kitlesel katliam. Kobani cihatçılar tarafından düşürülmek isteniyor. Kobani düşerse Türkiye ile PKK arasındaki barış süreci de tehlikeye girer” denildi.

Dergide, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir taraftan “IŞİD ile PKK aynıdır” diye açıklamada bulunduğu, ancak bu açıklamaları baskı nedeniyle yaptığı ifade edildi. Türk askeri için Kürt gerillalarının ve PKK’nın hala temel düşman sayıldığı haberde yer aldı. Dergide, “Aslında ikisi de birbirine çok yaklaşmıştı. Erdoğan’ın askeri otoriteye karşı bu yakınlaşması aslında bir kazanım olarak görülüyordu Türkiye’de” değerlendirmelerine yer verildi.

Türkiye’nin Kobani ve Rojava’da iki yüzlü strateji izlediğinin söylendiği haberde, “Ancak Rojova ve Kobani bir kanton bölgesi ve burası Kürt otonomi bölgesi, Türkiye burayı engellemek istiyor” denildi.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ TEHLİKEYE GİRER’

Erdoğan’ın Kobani’yi kullanmak istediği belirtildiği haberde şu ifadeler yer aldı:

“Radikallerin desteğiyle Türk Hükümeti’nin Kürt politikası zarara uğradı. Erdoğan, başbakan olduğu dönemde başbakan olarak Kürtlere yönelik daha fazla politika yürüttü. PKK ile barış süreci başlatmak isteyen ilk başbakandı. Ancak Kobani olayları bu barış sürecini tehlikeye sokmaktadır. Eğer burada bir kitlesel katliam olursa yani Kobani düşerse barış (çözüm) süreci tehlikeye girer.

Ankara’da gecen hafta çok sayıda gösterici Kobani’ye destek mitingi düzenledi. Altı şehirde yine son günlerde olmayan bir çatışma yaşandı. 1990’lı yılları aratan yani PKK ile asker arasındaki çatışmayı anımsatan görüntüler yaşandı.

Kobani’de kadınlar IŞİD’e karşı ön planda savaşıyor. Askeri yönden eğitim alıyorlar. Cesaretli erkekler gibi. Bu aslında cihatçılar için bir kültür şoku. Bir kadın haykırıyor Kobani’den “Şehrimizi sonuna kadar savunacağız, sonunda ölüm bile olsa…”

Soma faciasının ardından Erdoğan’ın açıklamalarını eleştiren Der Spiegel dergisi, “Cehenneme git Erdoğan” başlığını kullanmıştı.

Der Spiegel, Taksim Gezi Parkı direnişinin ardından ilk kez kapaktan Türkçe-Almanca ‘Boyun Eğme’ başlığını atmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında ise dergide, kapaktan Türkçe Almanca “Erdoğan Devleti” başlığıyla yayınladı.

Süheyla Kaplan / Almanya