Dünya’nın Okyanusları ve Buzulları Alarm Veriyor
Pasifik okyanusunun yüzde 8’i çöplük
Plastik atıklar besin zincirine dâhil olmaya başladı. Nedeni, dünya okyanusunun kitlesel bir şekilde kirlenmesi.
Büyük Pasifik çöp yaması, büyük bir hızla genişliyor ve bazı verilere göre artık Pasifik okyanusun yüzde 8’ini kaplıyor. Kirlenmiş bölgenin birçok yerinde toplam plastik konsantrasyonu, zooplankton konsantrasyonunun yedi katı üzerinde! Yama, on milyonlarca (bazı tahminlere göre yüz milyon) ton plastikten oluşan ve 1 ile 100 metre arasındaki derinlikte yüzen bir “çorbaya” benziyor.
Yamayı gözlemleyen bilim adamları, plastiğin ışık etkisiyle küçük parçalara bölündüğü ancak polimer yapısını koruduğu sonucuna vardı. Böylece giderek küçülen plastik parçacıklar okyanusun yüzey tabakasında birikiyor ve sonuçta aynı bölgede yaşayan deniz organizmaları tarafından planktonlarla birlikte gıda olarak tüketiliyor. Bugün plastik yiyen bir balık, yarın çok rahat bir şekilde masanıza gelebilir…
Çok sayıda dayanıklı plastik (şişe kapakları ve halkaları, tek kullanımlık çakmaklar) deniz kuşlarının ve hayvanlarının midelerine giriyor. Özellikle de deniz kaplumbağaları ve siyah bacaklı albatroslar bu plastik çöpü yiyecek sanıp besleniyorlar. Hayvanlara doğrudan zarar vermek dışında, yüzen atıklar suda bulunan organik kirleticileri emebiliyor. Bu maddelerin bazıları zehirli olmanın yanı sıra yapısı estradiol hormonuna benziyor ve hayvanlarda hormon bozukluğuna yol açıyor.
Ölü balık ve kuşların diseksiyonu, içlerinin çöple, plastik, pil ve diğer atıklarla dolu olduğunu gösteriyor:
Çöp yamasının kıtaya temas ettiği bölgelerde yerliler, evlerinde yararlı olabilecek bir şeyler bulmak amacıyla deniz çöplerini tarıyor:
Bu bağlamda dünya okyanusunun geleceği giderek daha kasvetli hale geliyor.
Antarktika buzulları 600 yıldır ilk kez bu kadar büyük bir hızla eriyor
Yaz aylarında görülen Antarktika’da erime oranının son 50 yılın en yüksek oranına ulaştığı ve 600 yıl öncesine göre on kat fazla olduğu belirtildi.
Yaz aylarında görülen Antarktika’da erime oranının son 50 yılın en yüksek oranına ulaştığı ve 600 yıl öncesine göre on kat fazla olduğu belirtildi.
Avustralya Milli Üniversitesi ve Birleşik Krallık Antarktika Araştırma Merkezi uzmanları tarafından yapılan araştırma, bu bulguları ortaya koydu. Şimdiki ve eski erime oranlarını karşılaştırmak için baş araştırmacı Nerilie Abram ile takımı, Antarktik Yarımadası’nın kuzey ucu yakınlarında bulunan Ross Adası’nda 360 metrelik bir delik açtı ve buradan çıkardığı buz numunesi inceledi.
Bilim adamları, son 600 yılda sıcaklığın 1.6 derece arttığı, erime oranının ise son 50 yılda en yüksek olduğu sonucuna vardı. Yapılan araştırma, Antarktika buzullarının küresel ısınmaya nasıl tepki verdiğini gösteren ilk araştırma oldu.