“Arap coğrafyası IŞİD’le mücadeleye kapalı”
Gazeteci Hüsnü Mahalli, yarın Suudi Arabistan’da gerçekleşecek IŞİD’le mücadele toplantısı için “Sünni Arap ülkeleri IŞİD’e karşı ABD ile birlikte savaşmaz” ifadelerini kullandı. Moskova’nın bölge ile ilgili tutumuna da değinen Mahalli, Rusya’nın terör örgütleri konusundaki uyarısına işaret etti.
Suudi Arabistan yarın Irak Şam İslam Devleti örgütü ile mücadelenin ele alınacağı toplantıya ev sahipliği yapacak. Cidde’de düzenlenecek toplantıya Türkiye, ABD, Mısır, Ürdün ve Körfez işbirliği Konseyi’ne üye ülkeler katılacak.
IŞİD sorununun detaylarıyla görüşüleceği toplantıda özellikle Obama’nın Sünni aşırılığa karşı Sünni koalisyon oluşturma önerisi ele alınacak.
ABD Başkanı Barack Obama ise Irak Şam İslam Devleti örgütüyle mücadele stratejisini bugün açıklayacak. Kongre liderlerinin de desteğini alan Obama, IŞİD’e karşı harekete geçmek için gereken yetkiye sahip olduğunu söyledi.
Gazeteci Hüsnü Mahalli ise Yurt gazetesindeki köşesinde konuyla ilgili olarak “Sünni Arap ülkelerinin çoğu IŞİD’e karşı ABD’nin yanında savaşmaz” ifadesine yer verdi. Rusya da IŞİD’e karşı mücadelede Washington yönetimine destek vermeye hazır, ancak bölgeyle ilgili bazı konularda kaygılı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin bu operasyonda terörle mücadele adı altında Beşar Esad’a bağlı güçleri vurabileceğini söyledi. Lavrov, ABD’nin bu kapsamda Suriye yönetimiyle işbirliği yapmasının elzem olduğu mesajını verdi.
“TÜRKİYE BU KONUDA YALNIZ”
Yurt Gazetesi yazarı Hüsnü Mahalli, Arap coğrafyasının ABD yanında IŞİD’le mücadele etme fikrine neden kapalı olduğunu ve Rusya’nın harekâta ilişkin güvensizliğini, RS FM’de değerlendirdi.
Arap coğrafyasının IŞİD’le mücadeleye kapalı olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda yalnız olduğunu düşünen Mahalli, bunun sebeplerini şöyle açıkladı: “Çünkü Sünni-Arap ülkelerinin, Türkiye de dâhil, Müslüman ülkelerin hemen hemen tümünde IŞİD gibi düşünen, IŞİD gibi davranmaya hazır olan, farklı formatlarda, farklı düzeylerde 1,3 milyar Müslüman içinde en azından 100 milyon insanın olduğunu düşünüyorum. Örnek vermek gerekiyorsa; Suudi Arabistan’da gençler arasında yapılan bir yoklamada gençlerin yüzde 60’ı IŞİD’e destek veriyor, IŞİD’e katılmak istediği yönünde sonuç çıktı. Korkutucu bir şey bu. Dolayısıyla bu ülkelerin Sünni IŞİD’e karşı savaşması absürt bir beklenti.”
“TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA ESAD KOMPLEKSİ VAR”
Mahalli’nin Türkiye’nin Sünni koalisyon konusunda geri planda durmasına yorumu ise şöyle: “İsteksizliğinin altında pazarlık payı var demektir. Pazarlığın da temel öğeleri arasında, IŞİD’in elindeki Türk rehineler var. İkincisi Türkiye’nin dış politikasında Esad kompleksi var. Obama’yla görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Tamam IŞİD’i ortadan kaldıracağız da Esad ne olacak?’ gibi bir soruyla gitmiştir diye düşünüyorum. Obama’nın söyleminde bu var. ‘Tamam, Irak’ta yok edeceğiz ama Suriye’ye karışmayız’ diyor. Ne olacak peki? Diyelim ki IŞİD’in 40-50 bin militanı Irak’tan çıktı, Suriye’de gitti oturdu, aynı şeye devam etti. Obama’ya göre Sünni Müslüman ülkelerle Suriye’de savaşan ılımlı silahlı gruplar IŞİD’le savaşacak. O zaman döndük sıfır noktasına.”
“RUSYA, ABD’Yİ DAHA ÖNCE TERÖR ÖRGÜTLERİ KONUSUNDA UYARMIŞTI”
Peki, Rusya’nın harekâta ilişkin güvensizliğinin arkasında ne var? Mahalli’nin yanıtı şöyle: “IŞİD’e karşı uluslararası bir koalisyon kuruyorsunuz ama Rusya yok. Tıpkı 100 ülkeyi bir araya getirip Suriye Dostları Grubu’nu oluşturdukları gibi, aynı mantık. Bugün Suriye’de savaşan silahlı gruplara bakın, en azından 3-4 bin Çeçen ve Kafkas kökenli terörist var. Dolayısıyla Rus Devleti haklı olarak kendi ulusal güvenliğini düşünmek zorunda. Lavrov’un ya da Putin’in Amerika’yla olan konuşmalarında da “Tamam kardeşim sen samimi misin terörle mücadelede, o zaman gel beraber yapalım bu işi” iması var. Suriye’de yüzlerce insanın kafası kesilip top oynanırken Batı sesini çıkarmadı. O zaman da Rusya uyardı.”
“IRAK, Şİİ OLDUĞU İÇİN IŞİD’E KARŞI İŞBİRLİĞİNE DAHİL OLMAYACAK MI?”
Hüsnü Mahalli, sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi Sünni ülkelerle işbirliği yapacaklarını söylüyorlar. E şu anda IŞİD kimin için tehlikeli? Şii olduğu için Irak’la işbirliği yapmayacak mısın? Irak Başbakanı Abadi Şii, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi Şii. Çok daha somut bir şey söyleyelim; Riyad’da yarın bir araya gelecek olan ülkeler arasında üç tane temel ülke var: Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye. Suudi Arabistan’la Mısır aynı çizgide, Müslüman Kardeşlere, IŞİD’e, Nusra’ya “terör örgütü” diyor. Türkiye bunlara “terörist” demiyor. O zaman nasıl bir işbirliği yapacaklar? Türkiye’yle, Suudi Arabistan ve Mısır arasındaki gerginliği hatırlayın. Bunlar şimdi oturmuşlar IŞİD’e karşı birlikte savaşacaklarını söylüyorlar. Bu kadar komik bir şey olur mu? IŞİD’i bahane ederek tekrar Suriye’deki terör örgütlerine Nusra’ya, Özgür Suriye Ordusu’na ve diğer gruplarının tümüne yine silahları vereceğiz. Üç yıl önce başladığımız noktaya geri döneceğiz.”
“NUSRA’NIN IŞİD’DEN HİÇBİR FARKI YOK”
Daha önce IŞİD’in Hamas’tan daha az tehlikeli bir örgüt olduğunu açıklayan İsrail, iki gün önce IŞİD’i terör örgütleri listesine dâhil etti. İsrail’in bu hamlesini de değerlendiren Hüsnü Mahalli, bu hamlenin kafası kesilen Sotloff isimli kişinin aynı zamanda İsrail vatandaşı olması ile bağlantılı olduğunu söyledi.. Mahalli, “Nusra’nın IŞİD’den hiçbir farkı yok. Nursa İsrail’le işbirliği yapıyor. Dün İsrail’in bir televizyon kanalında; şu ana dek İsrail Golan bölgesinde, Suriye ordusuyla çatışırken yaralanan 460 Nusra ve Özgür Suriye Ordusu militanının İsrail hastanesinde tedavi gördüğü söylendi.”