Gençliğin Komünist Örgütlenmesi Üzerine

Gençliğin komünist mücadelesi, komunist bir gençlik örgütlenmesini, zorunlu kılar. Gençliğin komünist örgütlenmesi, halk gençliğinin öncü politik örgütlenmesidir. Bu bağlamda konsomol örgütü, gençliğin en derin en mücadeleci, en bilinçli en fedakâr öğelerinin militan birliğidir.
Gençliğin komunist örgütlenmesi, proletarya partisinin ideolojik, siyasi öncülüğünü kabul eden, örgütsel bakımdan ise bağımsız bir örgütlenmedir. İdeolojik bağımlılık ilkesi, Lenin’in öncülüğünde, II. Enternasyonal oportünizmine karşı mücadele içerisinde ortaya çıkmış, 1919′da III. Enternasyonal’in kuruluşuna parelel kurulan Komünist Gençlik Enternasyonal’inin kuruluşu ve geliştirilmesiyle derinleştirilmiş, doğruluğu kesin bir biçimde kanıtlanmış ve dünya komünist hareketinin gençlik politikasına yol göstermiş bir ilkedir. Genç Komünistlerin örgütlenmesine de bu leninist ilke yön verir.İdeolojik bağımlılık; partinin ideolojik ve siyasi öncülüğunü tanıma, gençliğin komunist öncüsünün, partinin teorik, programatik, stratejik ve taktik çizgisini tanımasında somutlaşır. Parti çizgisinin propaganda ve ajitasyonunu sistemli bir biçimde yapmak, komunist gençlik örgütünün en önemli görevlerinden biridir.
Parti deneyimlidir. Parti, öteki parti dışı örgütlere olduğu gibi, komünist gençlik örgütlenmesine de yön veren ideolojik ve politik kurmayıdır. Komünist gençlik örgütünün, parti programlarından apayrı bir programı yoktur, olamaz. Komünist gençlik örgütünün görevi, halk gençliğini parti programına kazanmaktır. Gençliği, proletaryanın yanında ve yedeğinde kapitalizme karşı savaşa çekmektir. Genç Komünist Birliği´nin programı, parti programının gençlik özgününde yansıması ve somutlaşmasıdır. Komünist gençlik ôrgütü, partinin ideolojik önderliğini kayıtsız-şartsız kabul eder.

Örgütsel bağımsızlık ilkesi komünist gençlik örgütünün partinin ideolojik ve siyasi önderliğini tanıma i1kesiyle çelişmez, aksine onu zorunlu kılar ve tamamlar. Genç Komünist Birliği´nin, örgütsel bağımsızlik ilkesini formüle eden Lenin, bu konuda şöyle der: “…Yetişkin ve yaşlı kuşakların temsilcilerinin çoğu zaman, gençliğe, doğru bir biçimde yaklaşmayı bilmedikleri görülmektedir. Gençlik, sosyalizme, zorunlu olrak, babalarının yaklaştığı yoldan, onlara benzer biçimde ve anlar gibi yaklaşmamaktadır, başka bir yoldan yaklaşmaktadır. Gençlik kuruluşlarının kesinlikle örgütsel bağımsızlığından yana çıkmamızın nedenlerinden biri de budur, yalnızca oportünistler bu bağımsızlıktan korktukları için değil, ama aynı zamanda, eşyanın doğasına uygun olduğu için, gençlik örgütlerinin bağımsızlığından yanayız. Çünkü tam bir bağımsızlık olmaksızın gençler, iyi sosyalistler olarak gelişmezler ve sosyalizmi ileri götüremezler.” (Gençlik Üzerine, Sf. l24, Sol Yay.)
Gençlik, farklı sınıfların gençlerinden oluşan heterojenik karakterli bir toplumsal tabakadır. Gençliğin toplumsal bir katman olarak kendi özellikleri, onu toplumdan görece bağımsızlığının da temelidir. Gençliğin bu görece bağımsız özelliği, gençliğin kendi özgül sorunları, ayrı örgütlenmesinin nesnel temelidir. Lenin’in de belirttiği gibi, tam örgütsel ”bağımsızlık olmaksızın, gençler, iyi komünistler olarak gelişemezler.” Örgütsel bağımsızlık, gençliğin enerjisini yoğunlaştırır, aktifleştirir, insiyatif ve yaratıcılığını, ataklığını daha kudretli geliştirir. Gençliğin kişiliğinin ve kendine güvenin gelişip serpilerek pekişmesini de sağlar. Böylece, gençliğin, sosyalizm ve sınıfsız toplum kavgasına daha güçlü ve aktif katılması sağlanır. Bundan dolayıdır ki, gelecek demek olan gençliği partiye ve sınıfsız toplum kavgasına kazanmanın en iyi yolu örgütsel bağımsızlığını tanıma yoludur. Örgütsel bağımsızlık ilkesini partinin ideolojik, siyasi önderliğini tanıma ilkesinin yadsınmasına vardırmak, partinin ideolojik-siyasi önderliğini Genç Komünist Birliği´nin bağımsızlığını yok edecek şekilde teorize etmek ve uygulamakta Marksizm-Leninizm’in ideolojik bağımlılık, örgtitsel bağımsızlık ilkesinin revizyonu ve tasfiyesidir. .
Genç Komünist Birliği, halk gençliğinin; yani işçi, köylü, öğrenci, asker gençliğin öncü örgütüdür. Komünist gençlik örgütü gençliği Marksizm-Leninizm ve proletarya enternasyonalizmi ruhunda eğitir. Partinin program ve ilkelerini, işçi sınıfının ve partinin geleneklerini kesiksiz bir biçimde gençlik içinde yayar. Onun başlıca görevi, gençliği proletaryanın saflarına, partiye kazanmaktır. Komünist gençlik örgütü, gençliği, opotünizmin, revizyonizmin, reformizmin, burjuva ve küçük-burjuva ideoloji ve politikaların her renk ve tonunun etkisinden kurtarmakla yükümlüdür. Gençlik hareketinin burjuva, faşist, gerici vb.parti ve akımlardan ideolojik ve politik bağımsızlığını korumak, onun politik bilinç ve örgütlenmesini sürekli geliştirmek, gençliğin öncü politik kurmayının görevidir. Bu kurmay, gençliğin anti-faşist kavgasına, devrimci komünist perspektifle müdahale etmek, örgütlemek, yönetmekle yükümlüdür. Gençliği proletaryanın yanında ve yedeğinde özgürlük, bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm kavgasına kazanamayan bir komünist gençlik örgütü, görevlerini yerine getirmemiş, tarihsel sorumluluğuna uygun davranmamış olacaktır.

Bu amaca varmak için bilinçli, planlı, enerjik, proletaryanın genel ve nihai hedeflerine bağlanmış, gençlik hareketinin öne sürdüğü genel ve güncel sorunlara yanıt veren, militan bir teorik ve pratik çalışma şarttır. Genç Komünist Birliği´nin, önemli görevlerinden biri de partiye kadrolar yaratmaktır. Genç Komünist Birliği üyeleri henüz parti üyeliği ve parti çalışmaları için hazır olmayan genç parti sempatizanlarını örgütler, eğitir, hazırlar; böylece partiye genç savaşçılar yetiştirir. Genç Komünist Birliği, partinin yedek kadro kaynağını da oluşturur.
Genç Komünist Birliği temel örgütlenme ilkesi demokratik merkeziyetçiliktir. Demokratik merkeziyet çilik ilkesi, demokrasiyle merkeziyetçiliğin sentezidir. Eleştiri ve tartışma özgürlüğü ve seçim ilkesi (örgütün tüm organlarının aşağıdan yukarıya seçimle oluşturulması), demokratik merkeziyetçiliğin demokrasi yönünü, bireyin örgüte, azınlığın çoğunluğa, alt organların üst organlara, tüm örgütün merkezi önderliğe tabii olması ise demokratik merkeziyetçiliğin merkeziyetçi yönünü oluşturur. Faşist dikatatörlük ve kapitalist sistem koşullarında ise Genç Komünist Birliği merkeziyetçi tarzda örgütlenir. Merkeziyetçi tarzda örgütlenme zorunluluğunu dayatan faşist diktatölüğün varlığı demokrasi ve özgürlüğün yokluğudur. Merkeziyetçi tarzda örgütlenme koşullarinda demokrasi sınırlanır. Çünkü bu durumda illegal temelde örgütlenmek; örgütü seçim ilkesine göre değil de, yukardan aşağı biçimlendirmek kaçınılmazdır, politik koşulların dayattığı bir zorunluluktur.

milis

Gençliğin Cephe Örgütlenmesi
Cephe örgütlenmesi sınıf savaşımının belirıi bir yoğunluk derecesine denk düşer. Burada sorun, en geniş kitlelerin sıcak savaşa hazırlanması ve örgütlenmesi sorunudur. Dolayısıyla mücadele süreci içerisinde girilen bu yeni döneme uygun örgütler yaratmak zorunlu bir hale gelir. Zira hali hazırda var olan örgütlenmeler, eski durumun koşullarına göre oluşmuştur ve o düzeydeki kitlelerin istemlerine cevap verir ve politik nesnel zeminde bu ciddi durum değişikliği kitlelerin o anki ihtiyaçlarına cevap verip, nesnel sürece hâkim olarak onu daha ileriye taşımalıdır. Böylesi bir ortamda o stratejik değişiklikten çıkan olabilecek tüm sınıf ve katmanların aynı örgüt çatısı altında yeni bir birleşmeye gerek duymaları söz konusudur. Bu cephe örgütlenmenin programı proletaryanın asgari programına denk düşer.
Şimdi burada söz konusu olan gençliğin cephe örgütlermesi olduğundan, anlaşılması gereken gençliğin bir tek anti-faşist anti-emperyalist örgüt etrafında örgütlenmesidir. Zira gençlik, işçi gençlik, köylü gençlik, öğrenci gençlik olmak üzere belirli öğelere ayrılır. Politik mücadelenin yoğunlaşmaya yüz tuttuğu bir dünemde tüm halk kitleleri gibi, gençliğin de siyasal talepler temel olmak üzere ekonomik, akademik, kültürel talepleri, siyasi taleplerle birleştirilerek gençliğin bu talepler doğrultusunda bir mücadele cephesi oluşturulması gerekir. Bu cephe doğası gereği anti-faşist, anti-emperyalist ve anti-şovenist bir karakterde olacaktır. Gençlik kitlelerinin bu çerçevede birleştirilmesi açıktır ki bir ittifak gerektirmektedir. Bu bakımdan bu örgütler aynı zamanda birer ittifak örgütleridir. Gençliğin cephe örgütlenmesi, tüm anti-faşist, anti-emperyalist, anti-şovenist güçleri kapsar, kapsamalıdır. Bu örgüt, eylemde birlik, propaganda ve ajitasyonda serbestlik ilkesine göre biçimlenecektir, biçimlenmelidir.
Cephe tipi örgütlenme, gençliğin politik karakterli kitlesel örgütlenmelesidir ve gençliğin komünist olmayan en ileri kitlesel örgütlenmesini ifade eder. Günümüz koşullarında anti-faşist, anti-emperyalist gençlik hareketi yeniden gelişiyor, büyüyor. Bu hareket gerek bilinç, gerek örgütlenme ve gerekse de kitlesellik alanında henüz cephe örgütlenmesine varacak denli olgunlaşmış, genişlemiş, gelişmiş değildir. Böyle olmasına karşın gelişen anti-faşist-anti-emperyalist gençlik hareketine daha üst düzeyde müdahalede bulunma , hareketin gelişimine, atılımına yeni kanallar açma, hareketi örgütlü hale getirme gereksinimi, politik karakterli anti-faşist-anti-emperyalist gençlik derneklerinin kuruluşunu zorunlu kılıyor, (hatta bunda gecikilmiştir). Bu tip bir örgütlenme doğası gereği cephe özellikleri taşır, taşıyacaktır. Önümüzde bu görevin gereklerine uygun bir siyasi ve örgütsel çalışma işi duruyor. Bu adımın en geniş ilerici ve devrimci güçlerle birlikte atılması gerekiyor. Amaç dar grup örgütlenmesi yaratmak değil, en geniş anti-faşist-anti-emperyalist, anti-şoven gençlik yığınlarının cephe örgütlenmesini yaratmaktır.
Ancak buraya gelinmeden, acil olan elbette tüm bunlara müdahale edebilecek bir Genç Komünistler Birliği´nin var edilmesi çabasıdır ki bu Devrimci Komünist Partimizin genc kadrolarının, onlarla buluşacak, genç komünizm adaylarının önlerinde bekleyen tarihsel ve acil bir görev olarak durmaktadır. Bu gereksinim ivedilikle aşılması gerek özelliğe sahip bir sorun, olmazsa olmazlarımızdan biridir.
Bu nedenledirki Devrimci Komünist Partimizin Yeniden İnşaa Örgütü, tüm komünizm dostu işci-işsiz, köylü, öğrenci, asker gençliği tarihin tanıdığı bu yüce fırsatla buluşmaya cağırıyor. Deniz´lerin, Yusuf`larIn, Sinan´ların ilk yola çıkışlarındaki devrim aşkı ve THKO ruhuyla, Ekrem Ekşi´lerin, Hasan Asker´lerin, İmran Aydın´ların cesareti, azmi, yılmazlığı, direngenliği, teslim alınamazlığı, Partiye ve Komünizm davasına eşsiz bağlılıklarıyla buluşmaya çağırıyor.
PARTİ GENÇLİK ELELE-KOŞACAĞIZ DEVRİME
ŞAN OLSUN PARTİMİZ TDKP
ŞAN OLSUN KIZIL ORDUMUZ THKO
ŞAN OLSUN GENÇLİK ÖRGÜTÜMÜZ TGKB
FAŞIZME ÖLÜM HALKA HÜRRİYET