Haramilerin Talan Günlüğü..

Türkiye, siyaset gündeminin en berbat ve bir o kadar da hareketli dönemini yaşıyor. 17 Aralık sabahı başlayan operasyonlardan sonra adeta bir sağanağa dönüşen “dinleme kayıtları ve tapeleri” dudak uçuklatan pek çok skandalı ortaya çıkardı. Dört bakan istifa etti, çok sayıda polis, hakim, savcı ve devlet memuru sürüldü, yer değiştirdi, suçlandı. Kayıtlardan büyük bir bölümü hakim kararıyla yasal dinlemelere dayanıyordu. Böyle bir karara dayanmayan kayıtlar da kamuoyuna yansıdı. 16 Sayfa, otuz iki ayrı başlık altında yayınlanan 150 civarında kaydın kamuoyuna yansımasıyla yaşanan bilgi karmaşasını biraz daha sadeleştirmeye çalıştı.

17 Aralık 2013 Ayakkabı Kutuları, Para Kasaları

Sabah erken saatlerde başlayan ve üç bakanın oğlunun da gözaltına alındığı operasyonlardan gelen görüntüler birkaç saat içinde televizyonlara yansıdı. İç içe geçmiş üç ayrı operasyonda İran’ın ambargo altındaki parasının rüşvet karşılığı göz yumulan işlemlerle aklandığı, vatandaşlık, koruma vs. gibi konularda nüfuz sağlamak için milyonlarca dolar rüşvet verildiği, imar planlarının rüşvet karşılığı değiştirildiği, kamu mallarının Erdoğan ailesinin kontrolündeki vakıflara aktarıldığı gibi ileri sürülüyordu.

Teknik takip kayıtlarına dayanan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğluna para götürülmesi, Egemen Bağış’ın ofisine çikolata kutusu içinde para gönderilmesi, Barış Güler’in evindeki para kasaları, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın evinde ayakkabı kutusu içindeki deste deste eurolar, Barış Güler ile Zarrab’ı bir arada gösteren kareler ilk skandalların görüntüleriydi. Operasyonların merkezinde Ali Ağaoğlu, Rıza Zarrab gibi isimler vardı.

19 Aralık 2013 Zarrab Rüşvet Dağıtıyor

Soruşturma dosyalarının ayrıntıları Zera Zarrab’ın bakanlara rüşvet verildiğini gösteren telefon konuşmalarının tapeleriyle açıldı. İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler’in 26 Ekim’de yaptığı konuşma kaydında Bakan telefonların dinlendiğini oğluna dikkatli olmasını, Reza Zarrab’ı soruşturan polisin görevden alınacağını söylüyordu…

20 Aralık 2013 Zorlu Center’da Organize İşler

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız ile Erdoğan Bayraktar’ın danışmanı Sadık Soylu arasındaki görüşmede Soylu’nun “Zorlu’nun işi tamam mı şimdi açılış yapacak mı” sözlerine Ayyıldız’ın “Başbakan talimat verdi zaten, çözün deyince bakan bey de tamam dedi” diye cevap verdiği ortaya çıktı. Zorlu Center’da Bilal Erdoğan ve Sümeyye Erdoğan’ın iki dükkanı bulunduğu anlaşıldı.

21 Aralık 2013 Bakana 700 Bin Liralık Saat

İranlı Reza Zerrab’ın Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’a hediye ettiği 700 bin liralık Patek Philippe 5150G modeli saat için Zerrab ile bakanın özel kalem müdürü Onur Kaya arasındaki görüşmeler ortaya çıktı. 4 Eylül ve 24 Eylül’deki konuşmalarda İsviçre’den getirilen saatin gümrükten kaçak olarak geçirilerek Kaya’ya teslim edildiği anlaşılıyor.

22 Aralık 2013 Ben Yaptım Oldu!

Ali Ağaoğlu, Erdoğan Bayraktar, AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve İBB Belediye Meclisi Üyesi Timur Soysal’la konuşmaları basına sızdı. Konu Ali Ağaoğlu’nun Veliefendi’deki 70 dönümlük arazi için istediği imar değişiklerinin İBB Meclisi’nde reddedilmesi. Ali Ağaoğlu reddedilen değişikliği Erdoğan ile görüşerek çözdü. Ağaoğlu kayıtlarda “Ben Başbakan’a yaptırdım” diyordu. Erdoğan Bayraktar da Ağaoğlu’na telefonda “Boşver sen bildiğin gibi yap” diyordu. Konuşmalara göre bu kolaylık karşılığında Ağaoğlu, 100 milyon lira değerinde bir araziyi bedelsiz olarak Bilal Erdoğan’ın yönetimindeki TÜRGEV Vakfına bağışladı. Bir başka dinleme kaydına göre Taşyapı’nın patronu Emruhllah Turanlı’ya Şişli’deki Bulgar Kilisesi’nin elindeki 60 dönümlük arazi için Erdoğan’ın talimatıyla özel izin verildiği ve 200 milyon liralık rant sağlandığı ileri sürülüyordu.

24 Ocak 2014 İzmir’de Savcıları Görevden Al Emri

İzmir’deki yolsuzluk operasyonuna ilişkin Fezleke’nin ekindeki kayıtlarda Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş’ı arayarak savcıları görevden almasını istediği anlaşılıyor. Ayrıca İzmir Emniyet Müdürü’nün Vali’nin talimatıyla Mali Şube Müdürü’nü arayarak operasyon yapmamasını istediği de kayıtlarda yer alıyor.

24 Ocak 2014 Urla’daki Villalar

İnternete sızdırılan altı ayrı kayıtta Tayyip Erdoğan, Latif Topbaş ve Sümeyye Erdoğan arasında geçen, Urla’da bulunan villaların tadilatına ilişkin konuşmalar yer aldı. İlk kayıtta Sümeyye Erdoğan seçilen villayı ve yapılacak tadilatı anlatıyor. İkinci kayıtta Topbaş, Erdoğan’a villaların Mayıs sonunda biteceğini söylüyor. Üçüncü kayıtta villaların SİT alanına yapıldığını söyleyen Topbaş Erdoğan’dan Vali’yi aramasını istiyor. Dördüncü kayıtta Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın aranmasını istiyor ve Villalarla ilgili girişimde bulunuyor. Erdoğan Topbaş ile konuşması sırasında Bayraktar’ı arayarak Çevre İl Müdürü’nü arayıp aramadığını soruyor. Bir başka kayıtta Topbaş Erdoğan’a villalardaki tuvaletleri tarif ediyor, bide olup olmaması tartışılıyor, alafranga tuvalette karar kılınıyor. 27 Şubat’taki son kayıtta ise Urla Villaları’nın bulunduğu alanın 1. Derece SİT Alanından 3. Derece Sit Alanı’na çevrilmesi için 130 bin lira rüşvet verildiği konuşuluyor.

29 Ocak 2014 “Bu milletin a… koyacağız…”

İşadamları, Mehmet Cengiz ve Celal Koloğlu arasında geçen 15 Kasım 2013 tarihli konuşmalardan Bakan Binali Yıldırım’ın ATV-Sabah grubunu bir grup iş insanının satın alması için talimat verdiği anlaşılıyor. İkinci görüşmede Mehmet Cengiz “Bu milletin a… koyacağız, çok çalışacağız” diyor. Celal Koloğlu da “inşallah” diyerek karşılık veriyor.4 Eylül’deki bir başka konuşmada Atv Sabah için kurulacak havuza işadamlarının ne kadar katkıda bulunacağı konuşuluyor. Bilal Erdoğan’la Mehmet Cengiz arasındaki görüşmede Bilal Erdoğan “Bu son meselede herkes daha işini bitirmemiş” diyor. Cengiz ise “O işi toparlıyorum” diyor.

6 Şubat 2014 Anket Manipülasyonu ve Aloo Fatih…

Fatih Altaylı ile Fatih Saraç arasındaki görüşmelerde Konsensus Araştırma Şirketi’nin Habertürk için yaptığı kamuoyu anketlerinde oynama yaptığı ortaya çıktı. 13 Mart 2010 tarihli görüşmede Altaylı MHP’den oy alarak BDP’nin oyunu iki puan yükselteceğini söylüyor. Aynı konuta Fatih Saraç Bilal Erdoğan’ı arıyor ve onun onayını aldıktan sonra tekrar Altaylı’ya bilgi veriyor.

9 Şubat 2014 Bahçeli’yi Kesin

Alo Fatih başlığı altında bir başka kayıt Tayyip Erdoğan’ın Gezi Protestolarının ilk gününde Fas’tan aradığı Fatih Saraç ile yaptığı görüşme. 4 Haziran tarihli kayıtlara göre Erdoğan MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin konuşmasından ve bunun alt yazıyla verilmesinden rahatsız oluyor ve bunu Saraç’a bildiriyor. Saraç da Habertürk rejisine yayının ve alt yazının kaldırılması talimatını veriyor.

4 Haziran tarihli bir başka kayıtta bu defa Yalçın Akdoğan Fatih Saraç’ı arayarak CHP’li kadın milletvekillerinin haberini yayınladıkları için fırça atıyor.

Alo Fatih dizisinin en renkli kaydı 14 Temmuz 2013′e ait. Erdoğan bu defa Bahçeli’nin grup toplantısının canlı yayınlanmasından rahatsız. Fatih Saraç hemen yayının kesilmesi talimatını veriyor. Ardından da Bilal Erdoğan’ı arayarak “TRT verince biz veriyoruz. Anında kestirdim, ama önemli olan onun üzülmemesi, büyüğüm üzülünce ben de üzülüyorum” diyor.

10 Şubat 2014 Sağlık Haberi Yüzünden Üç Gazeteci Atılıyor

24 Eylül 2013′te Fatih Saraç’ı arayan Erdoğan Habertürk Gazetesi’nde hastanede bebeği ölen bir annenin isyanına ilişkin haberden rahatsızlığını dile getiriyor. Fatih Saraç binbir özür diledikten sonra Altaylı’yı arıyor, ardından Yalçın Akdoğan’ı arayarak üç kişinin atıldığını bildiriyor.

11 Şubat 2014 “Önden Arayın Ki”

Kamuoyunda Alo Fatih ününü pekiştiren Fatih Saraç’ın bir başka kaydı ise 31 Aralık 2012′de göreve başlaması nedeniyle konuştuğu Hüseyin Çelik ile. Saraç bu kayıtta kendisinin önceden aranmasını, aksi halde gazete çıktıktan sonra haberi kaldırmanın çok zor olduğunu anlatıyor. Saraç, Enerji Bakanıyla da benzer bir konuşma yapıyor. Ardından Yalçın Akdoğan ile konuşuyor ve başbakanla arasında köprü olacağını hatırlatıyor.

12 Şubat 2014 Yaşar Nuri ve Saba Tümer Kovuluyor

Haziran ayındaki bu kayıtta Erdoğan “Alo Fatih” diye başlıyor, Ciner Grubu tarafından TMSF’den alınan Show TV’de Yaşar Nuri Öztürk’ün programını şikayet ediyor. Saraç programın kestiriyor, ve Saba Tümer’in de işten çıkarıldığını söylüyor.

Erdoğan’ın Alo Fatih dediği bir başka konuşma Saraç’ı Mustafa Sarıgül’e çok yer verdiği gerekçesiyle azarlaması. Saraç Gürsel Tekin’i ön plana çıkardıklarını söyleyerek yanıt veriyor. Saraç’ın bir başka konuşması 14 Kasım 2013 tarihli ve dersanelerin kapatılması konusunda Milli Eğitim Bakanı’nın derhal canlı yayına çıkarılması talimatını veriyor, ardından Altaylı’yı arayarak “Başbakanın Bakan’ın haberinin gazetede yer alması isteğini” iletiyor.

17 Şubat 2014 Barış Paraları Sayıyor Musun?

Karşı gazetesinin gündeme getirdiği habere göre Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in dinlemelere takılan bir konuşması daha ortaya çıktı. 21 Temmuz 2013 tarihli görüşmede Güler, babasını kastederek, İstanbul Valiliği’nden alındıktan sonra ilişkilerinin nasıl bozulduğunu, kimsenin kendilerine randevu bile vermediğini anlatıyor. Babasının İçişleri bakanı olmasıyla birlikte tekrardan iş bağlayabildiğini söyleyen Güler, bunu fırsata çevirmek istediğini belirtiyor. Arkadaşının, “Nasıl, paraları sayıyor musun?” sorusuna Güler, şu karşılığı veriyor: “Yok abi daha yok. Yüz yüze görüşürüz. Bu dönemle alakalı bir şey. Bu dönemle. Yoksa yüzümüze bakarlar mı biliyorsun.” Güler, arkadaşının “Şimdi sen de uyanık geçin. Ne yapsan kârdır, boş ver, senin de hakkın.” sözleri üzerine de “Tabii, aynen öyle, aynen öyle..!” diyor.

19 Şubat 2014 Danışman Varank’ın Kirli İşleri

Başbakan Erdoğan’ın danışmanlarından Mustafa Varank’ın görüşmelerinde videoların engellenmesi, Sümeyye Erdoğan ile Twitter kampanyaları Yıldıray Oğur’un yazısının yayılması talimatı gibi konular yer alıyor. Varank bir TRT yöneticisi ile konuşmasında TRT Haber Dairesi Başkan Yardımcısı Erol Yüksel’in “Dershane hakkı milletin hakkı” diye tweet attığını söylüyor ve bir süre sonra kovulmasını istiyor. Varank ve Fatih Saraç arasındaki bir başka konuşmada Saraç, YÖK Başkanı’nın Radikal ve Sol gazetelerine çıkıp dershane konusunda rahatsız olduğunu söylediğini belirtiyor ve “Ben buna bir vurayım mı ya” diyor. Varank da “Sen vurursan yanlış anlaşılır” diyor. Bunun üstüne Saraç “Neden rahatsız oluyormuş, hayatında YÖK Başkanlığı mı görmüş eşek herif” diyor. Varank’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le yaptığı ileri sürülen görüşmede CHP’nin Ankara’da reklam panolarını kiralayarak asmak istediği “Vergini veriyorsan hesabını sor” afişlerinin Başbakan Erdoğan’ın onayıyla engellendiği iddia ediliyor

24 Şubat 2014 Bilal Evdeki Paraları Sıfıla

En çok ses getiren kayıt Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun başladığı 17 Aralık günü geçiyor. Başbakan Erdoğan Bilal Erdoğan’ı arayarak bakanların oğullarının evlerinde arama olduğunu, evdeki paraları çıkartması gerektiğini söylüyor. İkinci kayıtta Bilal paraların temizlendiğini 30 milyon Euroluk küçük bir bölümün kaldığını söylüyor.

26 Şubat 2014 Evrak İmha Makinesi Bozuluyor

Yine 17 Aralık’ta kaydedildiği ileri sürülen telefon görüşmelerinde Başbakan Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak, Berat Albayrak ve özel şoförleri Medet Yanık arasında geçen görüşmelerde Kısıklı’daki villada evrak imha edildiği, hatta evrak imha makinesinin arızalandığı ve yenisinin alındığı anlaşılıyor. Yine aynı gün yapılan görüşmelerde Yanık, Kavacık’taki bir büroya para taşıdığı anlaşılıyor.

26 Şubat 2014 Sakın Alma

Bilal Erdoğan’la, Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ileri sürülen konuşmada Bilal Erdoğan, işadamı Sıtkı Ayan adlı bir işadamının 10 milyon dolar verebileceğini söylüyor ve alıp almayacağını soruyor. Erdoğan da sakın alma diyor ve ekliyor: “Ne söz verdiyse onu getirecekse getirsin. Başkaları getiriyor da o niye getiremiyor. Bunlar ne zannediyorlar bu işi. Kucağımıza düşecekler merak etme.”

27 Şubat 2014 SkyTürk-Akşam’ın satışı

Sabah-ATV grubunun satışının ardından SkyTürk-Akşam grubunun da Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Ethem Sancak’a satıldığı iddia ediliyor. 17 Ağustos 2013 tarihli görüşmede Mehmet Cengiz ve Şaban Cemil Kazancı bu güne kadar yaptıklarını dile getiriyorlar ve Başbakan Erdoğan’ın azarlaması nedeniyle duydukları üzüntüyü ifade ediyorlar.

27 Şubat 2014 Bilal Ada Bakıyor

İnternette yer alan ses kayıtlarına göre Bilal Erdoğan üniversiteden arkadaşı Ahmet Murat Yelkenci arasında geçen konuşmada Gökçeada ile Bozcaada arasında, Yeniköy Limanı’nın karşısında yer alan 4 adanın rüzgar santrali kurulması için satın alınması konuşuluyor.

27 Şubat 2014 Kakaladığın Bana Kalacak!

Yine Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz ile SKY ve Akşam Grubu’nu alan Ethem Sancak ve Fatih Saraç arasında geçen konuşmalarda Sancak olduğu öne sürülen kişi ile Fatih Saraç arasında geçen bir konuşma da var. Ethem Sancak olduğu ileri sürülen kişi, “SKY bana kalacak” dedikten sonra Fatih Saraç olduğu iddia edilen kişiye, “En iyi malı aldın götürdün. Kakaladığın bana kalacak.” ve “Ana yemeği sen kaptın, öbürü bana kalıyor anlaşırsak” diye konuşuyor.

2 Mart 2014 Çatalca’daki Villalar

Tayyip Erdoğan, Bilal Erdoğan ve dünürü Osman Ketenci’nin internette yayınlanan üç ayrı görüşme kaydı, Erdoğan aiesine ait Çatalca’da bu güne kadar varlığı bilinmeyen villaları kamuoyuna duyurdu. Başbakan çevredeki arazilerin de duyurulmadan alınması talimatını verirken, Villaların üzerine kayıtlı olduğu ileri sürülen dünürü Osman Ketenci ile inşaat işlerini görüşüyor.

28 Şubat 2014 Üç Beş Kuruş..!

17 Aralık operasyonunda gözaltına alınan ve tutuklanan dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in babası ile yaptığı konuşmada Muammer Güler evde ne kadar para olduğunu soruyor, Barış Güler “3-5 kuruş” olduğunu söylüyor. Baba “Yani ne kadar” diyor, Barış “1 trilyon kadar” diyor…

28 Şubat 2014 TÜRGEV’e Bağış Adı Altında…

AKP Tokat Belediye Başkan Adayı Eyüp Eroğlu ile TÜRGEV Genel Müdürü Salih Koç arasında geçtiği ileri sürülen konuşmada Koç, o dönem aday adayı olan Eroğlu’na TÜRGEV’e Tokat’ta 27 dönüm araziyi bağışlama tavsiyesinde bulunuyor ve bunun Başbakan’ın çok hoşuna gideceğini belirtiyor. Konuşmalarda Başbakan Erdoğan’ın TÜGVA adında yeni bir vakıf daha kurdurduğu da anlaşılıyor. Yine aynı kayıtlarda TÜRGEV’e yapılacak farklı işadamlarının bağışları konuşuluyor.

2 Mart PazarZerrab II Orospunun ve Memurun Bahşişi

Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan iş insanı Rıza Zerrab’ın bir adamı ile yaptığı 1 Mart 2013’te geçtiği iddia edilen görüşmede Rıza .S. “Orospu ile memurun bahşişi baştan verilir” diyor. Adamı da “Haklısın, ihtiyacımız olmayan adamlara dünya para veriyoruz ama sonra işimiz düşünce parayla çözemeyeceğimiz işi çözeriz” diyor.

2 Mart Pazar Başbakan Fenerbahçe Seçimlerinde

Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen görüşmede Başbakan Erdoğan’ın Fenerbahçe Başkanlığı seçimlerinde Aziz Yıldırım’ın listesine baskı yaptığı ve Mehmet Ali Aydınlar’ı desteklediği anlaşılıyor.Erdoğan, Bilal’e Mehmet Ali Aydınlar’ın yapması gereken açıklamaları dikte ettiriyor. Aziz Yıldırım’a nerden saldırması gerektiğini söylüyor. Davutoğlu’nun damadının Aziz Yıldırım’ın listesinde olması eleştiriliyor.

2 Mart 2014Danışman Himmet Dileniyor

01 Şubat 2013’te iş insanı A.T. ile Başbakan Erdoğan’ın danışmanı İbrahim Kalın arasında geçtiği belirtilen mesajlaşmada Kalın’ın A.T.’den kızının okul taksitini istediği iddia ediliyor. 2 Ekim’de aynı şekilde mesajlaşmanın tekrarlandığı ileri sürülüyor.

3 Mart 2014 O Albay, Aydın Doğan ve Yargıya “Müdahale”

Tayyip Erdoğan, Sadullah Ergin arasında geçen üç ayrı telefon görüşmesinde Erdoğan Ergin’den Doğan Holding’e ilişkin bir davaya müdahale etmesini istiyor. Ergin Mahkemeyi etkileyemediğini ancak Yargıtay’da durumun farklı olacağını söylüyor. İkili askerlerin hazırladığı Komutanların Yüce Divan’da yargılanmasına ilişkin bir tasarıyı tartışıyorlar. İstanbul eski İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hüseyin beraat ettirilerek Askeri Şura’da generallik yolunun açılması konuşuluyor. Ergin, avukatlıktan hakimliğe geçen isimlerin kendilerinden olduğunu ima ediyor, rakamlar veriyor.

4 Mart 2014 Milgem İhalesi Kalkavan’a

Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen bir başka ses kaydında Başbakan, Deniz Ticaret Odası Başkanı işadamı Metin Kalkavan’a, milli gemi (MİLGEM) projesini de kapsayan Savunma Sanayii Müsteşarlığı ihaleleri konusunda bilgi veriyor, yönlendirme yapıyor. Erdoğan’ Kalkavan’ın ihaleye itiraz etmesini istiyor. Koç Grubunun kazandığı ihale gerçekten de 26 Eylülde iptal edilmişti.

5 Mart 2014 Danıştay Seçimleri

Başbakan Tayyip Erdoğan ile dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e ait olduğu ileri sürülen yeni ses kaydında Danıştay seçimleri konuşuluyor. Erdoğan, Ergin’e Nevzat Özgür ile ilgili sorular soruyor. Erdoğan Ergin’den halen görevdeki ismin devam etmesini sağlamasını istiyor.

5 Mart Enerji İhalelerinde Dalavere

Abdülkerim Çay ile Enerji Bakanlığı’ndan Murat arasında geçtiği iddia edilen konuşmada, Başbakanın emriyle kimi ihalelerin iptal edilmesi, özelleştirme sürecinin durdurulması konuşuluyor.

6 Mart 2014 Demirören Hüngür Hüngür

Milliyet Gazetesi’nin 27 Şubat 2013 günü manşetine taşıdığı İmralı tutanaklarına köpüren Başbakan Erdoğan, gazetenin sahibi Erdoğan Demirören’i azarlıyor. Demirören ısrarla Başbakan’la görüşmek istiyor ama Erdoğan tarafından tersleniyor. Demirören Başbakan’a kaynağı bulup söyleyeği sözü veriyor, sonra katıla katıla ağlıyor… Başbakan Demirören’i “Hayırlısı olur inşallah” diye teskin etmeye çalışıyor..