‘Gezi’de 80 İlde 5 Bin 532 Eylem Oldu..

İçişleri Bakanlığı, Türkiye genelinde 28 Mayıs-6 Eylül 2013 tarihleri arasında 5 bin 532 eylem yapıldığını açıkladı.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün, Gezi eylemlerine ilişkin İçişleri Bakanlığı’ndan Bilgi Edinme Yasası kapsamında yönelttiği sorulara Emniyet Genel Müdürü adına yardımcısı İsmail Baş yanıt verdi. Gezi adı kullanılmayan yanıtta 28 Mayıs-6 Eylül arasında 80 ilde 5 bin 532 eylem gerçekleştirildiği ifade edildi. Eylemlerde provokasyon olduğu savunulan cevapta, “28-Mayıs- 06 Eylül 2013 tarihleri arasında 80 ilimizde gerçekleşen 5 bin 532 eylem/etkinlikte olayları provoke eden, güvenlik güçlerine saldıran, çevreye ve insanlara zarar veren şahıslara ilişkin ilgili cumhuriyet başsavcılığının talimatları doğrultusunda adli işlemler yapılmıştır” dendi.11151014_1115412228488438_2627102003911235448_n

‘OC ve CS (biber gazı) etkisiz hale getirecek miktarda kullanılıyor’
Gezi eylemlerinde polisin ne kadar biber gazı kullandığını soran Aygün’e Emniyet “yeterince” demekle yetindi. Kimyasal adı OC ve CS olan ve biber gazı olarak bilinen gazla ilgili yanıtta şu ifadelere yer verildi:
“Emniyet Teşkilatı tarafından sadece OC ve CS içerikli göz yaşartıcı gazlar kullanılmakta olup söz konusu gazla müdahaleler sırasında kalabalığı dağıtacak veya etkisiz hale getirecek miktarda, yetkili amirin emriyle, bu konuda eğitim almış personelimiz tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü’nce hazırlanmış Göz Yaşartıcı Gaz Silahları ve Mühimmatları Genelgesi ekinde yer alan talimatlar doğrultusunda yeteri kadar kullanılmaktadır. Ayrıca Toplumsal Müdahale Araçlarında (TOMA) yeteri kadar şebeke suyu kullanılmaktadır”

Af Örgütü’nden ‘Biber Gazı’ Çağrısı…
Uluslararası Af Örgütü, “toplanma ve ifade özgürlüğü hakkı” güvence altına alınıncaya kadar bütün ülkelerin Türkiye’ye biber gazı, zırhlı araç ve diğer çevik kuvvet cephane teçhizatı sevkıyatını durdurması çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, Gezi direnişinin ardından başlayan Tuzluçayır, ODTÜ direnişleri ile devam eden ve son olarak Ahmet Atakan’ın ölümünün ardından başlayan protestolara yönelik yaşanan sert polisin müdahalelerine dikkat çekmek amacıyla yazılı açıklama yaptı. Hükümetin, toplanma ve ifade özgürlüğü hakkını güvence altına alana kadar bütün ülkelerin Türkiye’ye biber gazı, zırhlı araç ve diğer çevik kuvvet cephane teçhizatı sevkıyatını durdurması çağrısında bulunulan açıklamada, son yaşanan protestoların bekleyen biber gazı sevkıyatları ile ilgili endişe yarattığı ifade edildi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner tarafından kaleme alınan açıklamada, basında çıkan haberlere göre Türkiye’nin 100 bin biber gazı fişeği ve 100’den fazla zırhlı aracın da aralarında olduğu olağandışı çevik kuvvet teçhizatı siparişi verdiği belirtildi. Buna dair olarak ta, “Biber gazı daha önce Türkiye’ye sevkıyat yapmış olan Brezilya, Hindistan, Güney Kore ve ABD’den temin edilebilir. Bazı haberler daha da geniş çaplı bir siparişin verildiğini ve Emniyet Genel Müdürlüğü şimdiden 2013 yıllık tedarik planları ile uyumlu bir şekilde 150.000 fişek satın aldığını öne sürüyor” bilgilerine yer verildi.182945_683696474993351_1200092590_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Açıklamanın devamında ise, şu çağrıda bulunuldu: “Türk polisinin gösterileri bastırmak için ihlale yönelik güç kullanımına dönmesi, bu tarz ölümlerin ve yaralanmaların tekrar yaşanmasını önleyici adımlar atılana kadar bütün ülkelerin Türkiye’ye biber gazı, zırhlı araç ve diğer çevik kuvvet cephane teçhizatı sevkıyatını durdurması ihtiyacının altını çiziyor. Hükümetlere, bir tavır takınarak, Türkiye’ye toplanma özgürlüğüne saygı duyup ihlale yönelik güç kullanımına bir son vermesi için baskı uygulamaları konusunda çağrı yapıyoruz.”