Fidel Castro böyle uğurlanıyor

Fidel Castro’ya ‘Elveda’ kuyruğu

Küba halkı Fidel’i 29 Kasım’da sonsuzluğa uğurlayacak!
Küba Devriminin Lideri Fidel Castro, 90 yaşında yaşamını yitirdi.
Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Fidel’in cesedin kendi vasiyetine göre yakılacağını söyledi.
Castro’nun külleri 4 Aralık günü düzenlenecek törenle Santiago de Cuba’daki Santa Ifigenia mezarlığında toprağa verilecek.
Küba Hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre Küba Halkı, Fidel Castro’yu Havana’daki Jose Marti anıtında 28 – 29 Kasım tarihleri arasında selamlayarak, saygılarını sunacaklar.
29 Kasım saat 19.00’da da başkent Havana’da kitlesel bir miting düzenlenecek

Haber görseli
Küba’nın 90 yaşında ölen efsane lideri Fidel Castro için dün başkent Havana’da 21 pare top atışı yapılırken binlerce kişi Devrim Meydanı’na akın etti.
Haber görseli
Meydanda Castro için kurulan geçici anıtın önünde Kübalılar uzun kuyruklar oluşturdu. Kimi telefonuyla fotoğraf çekti, kimi hıçkıra hıçkıra ağladı. Sırası gelen herkes, Fidel’in devrim yıllarından kalma eli silahlı fotoğrafı ve çiçeklerle donatılmış anıtı önünde El Commandante’ye son vedasını etti.
Haber görseli
Öğrenciler, askerler, gaziler, doktorlar ve diğer kamu çalışanları gecenin ilerleyen saatlerine dek uzun kuyruklar oluşturdu. 66 yaşındaki Lourdes Rivera adlı kadın hıçkırıklar içinde s”Tüm Kübalıların babası o. Benim babam, öz babam da olsa Castro’nun bana verdiklerini veremedi. O bana herşeyi verdi. Özgürlüğümü… İtibarımı…” diye konuştu.
Haber görseli
Koyu renkli ahşap bir kutunun içindeki Fidel’in külleri dün ilk kez Küba devlet televizyonunda gösterildi.
Havana’daki iki günlük törenin ardından Küba’nın “devrim yollarını” dolaşacak küllerin 4 Aralık’ta Santiago’da gömülmesi törenine katılacak dünya liderleri belli olmaya başladı.
Haber görseli
Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe, Güney Afrika Devlet Başkanı Jabob Zuma, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanço, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras.
Haber görseli
Silahlı Kuvvetler Bakanlığı’nda Fidel için düzenlenen törene kardeşi ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro da katıldı.

Castro’nun külleri ‘devrim’ yolunu takip edecek

Küba’nın hayatını kaybeden eski devlet başkanı Fidel Castro’nun külleri, bugün bir karavanla ülkenin başkenti Havana’dan Santiago de Cuba şehrine doğru yola çıkıyor. Böylece Küba’nın komünist devriminin lideri Castro’nun külleri, 1959 yılında Fulgencio Batista yönetiminin sona ermesine neden olan gerilla hareketinin başlangıç noktasına gidecek.

Castro, 1 Ocak 1959’da Batista’nın Küba’dan kaçmasıyla ülkenin doğusundaki Santiago de Cuba kentinden bir ‘zafer’ yolculuğuna çıkmıştı.

Küba’yı bir uçtan diğer uca geçerek 8 Ocak’ta geldiği Havana’da on binlerce kişi tarafından karşılanmıştı.

Bu sefer ülkenin hayatını kaybeden lideri, yolculuğu tersten alacak.

Külleri, 3 Aralık’ta Santiago de Cuba şehrine ulaşacak, 4 Aralık’ta ise Castro’nun cenaze töreni düzenlenecek.

‘Sosyalizm yolu güllerle kaplı değil’

90 yaşındaki liderin son yolculuğundan önce salı gecesi Havana’da bir anma töreni düzenlendi.

Havana’nın Devrim Meydanı’nı dolduran yüz binlerce Kübalı, “Devrim çok yaşa” ve “Fidel” sloganları attı.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun hayatını kaybeden kardeşi Fidel Castro için bir konuşma yaptığı törene dünyanın dört bir yanından liderler de katıldı.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Castro için düzenlenen anme töreninde bir konuşma gerçekleştirdi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ve Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa gibi liderler anma törenine geldi.

Avrupa’dan törene katılan tek lider olan Tsipras konuşmasında, “Küba’nın Fideli bize sosyalizm yolunun güllerle kaplı olmadığını gösterdi” dedi.

Böyle olur devrimcinin vedası

Efsane lider Fidel’i Havana’da milyonlar uğurladı.

Geçen hafta 90 yaşında yaşama veda eden Küba’nın efsane lideri Fidel Castro Ruz için Havana Devrim Meydanı’nda düzenlenen uğurlama töreni, Türkiye saati ile bu sabah sona erdi. Havana Devrim Meydanı’nda bir milyonun üzerinde kişinin katıldığı dev bir uğurlama törenine, birçok devlet başkanı da katıldı. Törende Küba lideri Raul Castro’nun yanı sıra Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Morales, Nikaragua Devlet Başkanı Ortega da birer konuşma yaptılar.

TÜRKİYE’DEN HANGİ PARTİ LİDERİ TÖRENE KATILDI

Namibya, Cezayir, Güney Afrika, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Yunanistan, Çin, Vietnam, Katar ve İran da Fidel anısına düzenlenen törende devlet ya da hükümeti temsilen kürsüden söz aldı. Törene Türkiye’den de Komünist Parti Merkez Komite üyesi Kemal Okuyan katıldı. Castro’nun gençlik yıllarında gerilla üniforması resminin olduğu Devrim Meydanı’nda “Çok yaşa Devrim” ve “Fidel” sloganları atıldı.

“BEN FİDEL’İM”

Venezüella Devlet Başkanı Maduro törende yaptığı konuşmada, Castro’yu “O, bu dünyadaki misyonunu tamamlamanın ötesine geçti. Çok az hayat bu kadar tam, bu kadar parlaktır. Bu dünyadan ele geçirilemeden göçtü” sözleriyle andı. Törende konuşan bir diğer isimse Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega oldu. “Fidel, Raul ve yoldaşları Küba’daki ilk sosyalist devrimin mucizelerini yarattı” diyen Ortega’nın “Fidel nerede?” sorusuna anmaya katılanlar “Yo Soy Fidel” (Ben Fidel’im) diyerek yanıtladı.

Ekvador Devlet Başkanı Correa da Fidel Castro gibi bir örneğe sahip olan Küba’nın asla bir koloni olmayacağını söyledi. Correa, “Küba’yı işgal etmediler çünkü tüm ulusu kazanamayacaklarını biliyorlardı. Seninle birlikte sevgili Fidel, (Ernesto) Che (Guevara), (Camilo) Cienfuegos, (Hugo) Chavez adaletli bir dünya yaratmak için ilerlemeyi öğrendik. Komandante, son zafere kadar mücadele etmeye yemin ederiz” dedi.

Yunanistan Başbakanı Çipras ise konuşmasında “Küba’nın Fidel’i bize sosyalizm yolunun güllerle kaplı olmadığını gösterdi. Fidel, tüm dünyada bağımsızlık, özgürlük ve onur için yapılan mücadelelere ilham verdi” ifadelerini kullandı.

“SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Törende son sözü Raul Castro aldı. Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Havana Devrim Meydanı’nda yaptığı konuşmada, “Fidel’in görüş ve sözleri bu meydanda yankılanıyor. Fidel’in de dediği gibi; gençlik, gelecek sizin ellerinizdedir. Fidel’in varlığında olduğu gibi, savaşmaya devam edeceğiz” dedi.

FIDEL İÇİN TAZİYE DEFTERİ

Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Fidel Castro’nun hayatını kaybetmesi sonrası Ankara’dan sonra İstanbul ve İzmir’de  taziye defteri açtı. Berlin’deki Küba Büyükelçiliği’nde de Küba devriminin efsane  lideri Fidel Castro için taziye defteri imzalanıyor.

José Marti Küba Dostluk Derneği İstanbul ve İzmir şubeleri vasıtasıyla açılan Taziye Defteri’ne aşağıda bulunan adres ve saatlerde erişilebilecek:

İstanbul: Nazım Hikmet Kültür Merkezi (Osmanağa Mahallesi, Ali Suavi Sokak, No:7), 14.00 – 20.00

İzmir: José Marti Küba Dostluk Derneği (Kıbrıs Şehitleri Caddesi, 1480 Sokak, No:10 (ÖSYM Binası yanı), Alsancak, İzmir) 14.00 – 18.30

4 ARALIK DEFNEDİLECEK

Havana’da düzenlenen törenin ardından Castro’nun külleri, Kübalı diktatör Fulgencio Batista’nın ülkeden kaçmasının ardından Castro’nun çıktığı zafer yolculuğunun rotasının tersi yönünde götürülecek. Fidel’in külleri Havana’dan Santiago de Cuba şehrine doğru yola çıkacak ve böylece Küba’nın komünist devriminin lideri Castro’nun külleri, 1959 yılında Fulgencio Batista yönetiminin sona ermesine neden olan gerilla hareketinin başlangıç noktasına gidecek.

Castro, 1 Ocak 1959’da Batista’nın Küba’dan kaçmasıyla ülkenin doğusundaki Santiago de Cuba kentinden bir ‘zafer’ yolculuğuna çıkmıştı. Küba’yı bir uçtan diğer uca geçerek 8 Ocak’ta geldiği Havana’da on binlerce kişi tarafından karşılanmıştı.

Bu sefer ülkenin hayatını kaybeden lideri, yolculuğu tersten alacak. Külleri, 3 Aralık’ta Santiago de Cuba şehrine ulaşacak, 4 Aralık’ta ise Castro’nun cenaze töreni düzenlenecek.

ABD FIDEL’İN HİÇBİR TÖRENİNE KATILMIYOR

Beyaz Saray ise Havana Büyükelçisi olarak aday gösterdiği Jeffrey DeLaurentis ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Ben Rhodes’un törene katılacağını açıkladı.

Böylelikle ABD, Küba’ya resmi bir delegasyon göndermiyor.

Rhodes, 2014 yılında ABD-Küba ilişkilerinin normalleşmesine giden süreçte önemli bir rol oynamıştı.