ABD: IŞİD kontrolündeki Rakka’yı Esad alacağına müttefikimiz Kürtler alsın

PYD öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’ya doğru harekete geçti. Rakka’ya 3 koldan saldırılacak olan operasyonda 12 bin savaşçı savaşıyor. Operasyonun ikinci gününde Rakka’ya ilerleyiş sürüyor. Kente 50 kilometre uzaklıkta olan 4 köyün IŞİD’den temizlendiği bildirildi.

PYD öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’ya operasyon başlattı. Rakka’nın IŞİD’den temizlenerek kurtarılması planlanan operasyonda 12 bin Kürt savaşçının 3 koldan saldıracağı söyleniyor.

Geçen hafta ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele koalisyonu nezdindeki daimi temsilcisi Brett McGurk, PYD’nin kontrolündeki Kobani’ye ikinci kez ziyarette bulunmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutani Rojavaya Gitti

İki gün önceyse ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin kontrolündeki Rojava’yı ziyaret ederek, Demokratik Suriye Güçleri’yle (DSG) görüşmüştü.

ABD: IŞİD kontrolündeki Rakka’yı Esad alacağına müttefikimiz Kürtler alsın

Tüm bu temasların ardından Rakka operasyonu başladı.

‘DSG 12 bin savaşçıyla saldıracak’

DHA’nın haberine göre Rakka operasyonu bugün saat 14.00’te başladı. Haberde, DSG’ye Ahrar Rakka ve Liva Tahrir Tugayları’nın da katıldığı belirtildi. Londra merkezli Arapça yayın yapan Al Aawsat gazetesinin operasyonun başladığına dair haberindeyse Rakka’da bulunan bir insan hakları aktivistinin sözlerine yer verildi. Aktivist, Kürtlerin 12 bin savaşçıyla Rakka’ya saldırıya geçtiğini söyledi.

“Rakka 3 koldan kuşatılacak”

Suriye’nin Rakka kentinde hayatlarını tehlikeye atarak habercilik yapan ve IŞİD vahşetini anlatan ‘Rakka Sessizce Katlediliyor’ (Raqqa is being slaughtered silently) grubundan bir başka aktivist Abu Mohammed al-Raqqawi ise Kürt savaşçıların şuan Ayn İsa’da olduğunu ve Rakka’ya doğru ilerlediğini söyledi.

ISID`ín ele geçirdiği Köle Kadinlar: Ölüyüz ama hala nefes aliyoruz..

Raqqawi’ye göre Rakka’ya düzenlenecek operasyon üç cepheden yürütülecek: Deyr Ezzor, Ayn İsa ve Kobani.

Diken’in aktardığına göre, IŞİD ile DSG arasındaki savaşın kolay olmayacağını sözlerine ekleyen aktivist, şöyle konuştu: “IŞİD bu operasyona iki yıldır hazırlanıyor ve güçlü barikatlar inşa ediyordu. Operasyona ABD’li askerler katılmayacak. Suriye’de şuan 200 kadar ABD’li özel savaşçı bulunuyor. Ancak onların tek görevi Kürtleri eğitmek.”

25 Mayıs Çarşamba

5’nci mevzi temizlendi

Rakka operasyonu kapsamında 5’inci IŞİD mevzisi ele geçirildi. Ayn İsa’ya 5 km uzaklıktaki Mitemeşric köyü IŞİD’den temizlendi.

Rakka’ya 50 kilometre kala; IŞİD yaralıları bırakıp kaçtı, sivilleri kalkan olarak kullanıyor
Fars Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Rakka’ya 55 kilometre uzaklıktaki Ayn İsa’dan Rakka’ya doğru ilerleyiş sürüyor. DSG, Fatse ve Waste köylerinin ardından Fateseh kabası ve Qartaj köyünü IŞİD’in elinden aldı. IŞİD’in girilen tüm çatışmalarda geriletildiği, IŞİD’in daha fazla kayıp vermemek için ölen ve yaralanan militanları ardında bıraktığı da bildirildi.
İsrail merkezli Arutz Sheva medya grubunun aktardığına göreyse IŞİD, Rakka’daki sivilleri DSG’ye ve ABD öncülüğündeki koalisyona karşı ‘canlı kalkan’ olarak kullanma niyetinde.
Haberde Rakka’da hayatlarını tehlikeye atarak habercilik yapan ve IŞİD vahşetini anlatan ‘Rakka Sessizce Katlediliyor’ (Raqqa is being slaughtered silently) grubunun kurucusu Abdül Aziz El Hamza’nın sözlerine de yer verildi.
El Hamza şöyle konuştu: “Sivilleri kendilerine kalkan olarak kullanıyorlar. Bir bakıyorsunuz sivillerin yaşadığı apartmanlara mevzilenmişler. Hatta bazı okulların altlarında kendilerine üs inşa etmişler. Böylece hava saldırılarından da korunuyorlar. Rakka tam bir kuşatma altında. Sivillerin hiçbirine çıkış için izin verilmiyor.”

Ayn İsa’da iki köy ‘özgürleştirildi’

Rakka operasyonunun ikinci gününde IŞİD’e ait köyleri ele geçirerek ve IŞİD mevzilerini yok ederek Rakka’ya ilerleyen DSG’nin Ayn İsa kasabasında IŞİD’in elinde bulunan iki köyü aldığı aktarıldı.

ANF’nin haberine göre, Ayn İsa kasabasında bulunan Fatse ve Waste köyleri arasında bulunan iki mezranın IŞİD’den temizlendi. Ayrıca DSG, Ayn İsa kasabasının 5 km uzağındaki Mitşerce köyündeki IŞİD mevzilerini ağır silahlarla bombalıyor.

Operasyonun komutanı Rojda Felat: İki köy özgürleştirildi, ilerleyişimiz sürüyor

DSG Komutanı Rojda Felat, koalisyon uçaklarının desteği ile ilerleyişlerini sürdürdüklerini kaydetti. Rojda Felat, Fatsa ve Wasta köyleri arasındaki iki mezrayı ve Qertaca köyünün IŞİD’den temizlendiği bilgisini vererek, “Şu ana kadar iki kilometre ilerdeki. Bizler Rakka’yı özgürleştirene kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye belirtti.

Gre Spi Eyalet Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Rakka’nın tüm dünya için açık bir tehdit konumuna geldiği, dünyadaki cihatçı akımların ve çetelerin Rakka’ya geldiği kaydedilerek “IŞİD çetelerinin bağlantısını koparmayı amaçlıyoruz.”

24 Mayıs Salı

“DSG 2 köyü IŞİD’in elinden aldı”

Operasyon kapsamında henüz Rakka’ya ulaşılmadan 2 köyün IŞİD’in elinden alındığı da aktarıldı. Sputnik Türkiye Muhabiri Hikmet Durgun, Rakka operasyonu kapsamında Demokratik Suriye Güçleri’nin 2 köyü IŞİD’in elinden aldığını belirtti. Rakka operasyonunda ilk hedefin Rakka’nın kuzeyinin ele geçirilmesi olacağını söyleyen Durgun, “Koalisyon IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombalıyor.” gelişmesini aktardı. Rakka operasyonu kapsamında Demokratik Suriye Güçleri 2 köyü IŞİD’in elinden aldı

DSG, Rakka operasyonunda stratejik öneme sahip Kirtaca’yı ele geçirdi

YPG/YPJ’nin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nin bugün IŞİD’in kalbi Rakka’ya yönelik 3 koldan düzenlediği operasyonda şiddetli çatışmalar devam ederken, operasyon kapsamında bazı kasaba ve köyler IŞİD’den temizlendi. Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Demokratik Suriye Güçleri sözcülerinden Tackır Kobani, Rakka operasyonu kapsamında güçlerinin ilerlediğini belirterek, şunları söyledi:

Güçlerimiz Rakka’nın kuzeyinde koalisyon uçaklarının hava desteğiyle ilerliyor. Koalisyon uçakları bölgede IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombalıyor. Birkaç köy IŞİD’den temizlendi. Rakka’ya yakın olan ve büyük bir kasaba olan Kirtaca kasabasını IŞİD’in elinden aldık. Güçlerimiz Tılsemer köyünü kuşatmaya aldılar. IŞİD’le şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Ağır silahlarla IŞİD mevzilerini bombalıyoruz. IŞİD köylerden kaçarken mayın ve bubi tuzakları kuruyor. Mayınlı tuzak sonucu bir DSG savaşçısı hayatını kaybetti. Çatışmalarda bir sürü IŞİD üyesi öldürüldü.10471326_1064937823535879_4717921201000439425_n

“KÜRTLERE BİR ÜLKE VERİRSEK, BİZİM İÇİN IŞID’E KARŞI ÇILGINCA SAVAŞIRLAR”ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayı Senatör Rand Paul, Breitbart News’e verdiği bir röportajda “Kürdistan için yeni sınırlar çizmeli ve onlara yeni bir ülkenin sözünü vermeliyiz” dedi.
Paul, “ABD, Kürt savaşçıları doğrudan desteklemekle kalmamalı, aynı zamanda onlara bir ülke vaat etmeli… Eğer bu sözü verirse…k Kürtler, IŞİD’e karşı çılgınca savaşırlar” diye konuştu.
Paul “Yeni bir ülkenin sınırlarını çizmek için Türkiye’nin ve hatta biraz da Irak’ın işbirliğine ihtiyaç var. Ortada işbirliği yapılacak bir Suriye yok. Ancak Suriye’de küçük bir Kürt parçası var. Benim iddiam odur ki, o parçayı da alırsanız ve Kürtler de Türk topraklarına dair her türlü iddialarından da vazgeçerse Türkler de Kürtlerle birlikte savaşacaktır.” dedi.