Gestapo Devleti Oluyoruz…

AKP, Ceza Mahkemesi Kanunu’nda (CMK) değişiklik içeren yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Polise Kaçma Şüphesi Olmayanı Tutuklama Yetkisi!
1780910_972264119469917_862906866215512226_nGüvenlik paketi Meclis’e sunuldu. Güvenlik güçlerinin yetkilerini artıran yeni düzenlemeyle, hakimler kaçma şüphesine bakmadan tutuklama kararı verebilecek.

Yeni düzenleme, güvenlik güçlerinin şiddet olayları karşısındaki yetkilerini genişletiyor. Buna göre, sanığın kaçma süphesine bakmadan hakim tutuklama kararı verebilecek.

Şüpheli veya sanığın yakalanabileceği ya da suç delillerinin elde edilebileceği hususlar varsa polis ‘makul’ şüphe olduğu zaman gerekli aramayı yapabilecek.
Bu aramanın yapılabilmesi ilgili maddede somut delillere dayalı ‘kuvvetli’ şüphe ifadesi yer alıyordu.

Güvenlik paketiyle katalog suçların kapsamı genişletildi.

Devlete yönelik ve anayasal suçlar da katalog suç kapsamına alındı.
Katalog suçlarda sanığın mal varlığına el konulabilecek.
Devletin güvenliğine ve anayasal suçlarla ilgili dinlemelerin kapsamı genişliyor. Ancak dinlemeler bundan böyle daha sağlam temellere göre yapılabilecek.

Örneğin dinlemelerde kişinin gerçek adının kullanılması zorunlu olacak.
Açık kimliği ve ne kadar süreyle dinlenileceği net bir şekilde ifade edilecek.

***
AKP’nin, Kobani protestolarını bahane ederek Meclis’e sevkettiği yasa teklifinden intikam düzenlemeleri de çıktı. Teklifle, Erdoğan ve AKP kiminle ters düştüyse ondan intikam alınması amaçlanıyor.

AKP’nin, Kobani protestolarını bahane ederek Meclis’e sevkettiği yasa teklifinden intikam ve tam bir Gestapo devleti düzenlemeleri çıktı. Teklifle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP kiminle ters düştüyse ondan intikam alınması amaçlanıyor. Erdoğan’a, oğluna, AKP’li işadamlarına, eski bakanlara uzanan yolsuzluk iddialarını kapatmak için “paralel yapı” diye savaş açtığı Gülen Cemaati’nden de Erdoğan’ın Danıştay töreninde tartıştığı Metin Feyzioğlu’ndan da AKP’nin istediğini yapmadı diye Yargıtay Başkanlık Kurulu’ndan da yapılacak düzenlemelerle intikam alınacak.

Cumuhriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre; AKP, TBMM’ye sunduğu yasa önerisiyle, dinleme, mal varlığına el koyma ve teknik takip kararlarının kapsamını genişletti. Daha önce MİT’le ilgili yasa teklifini veren AKP Milletvekili Ramazan Can’ın verdiği öneri yasalaşırsa, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, anayasayı ihlal, hükümetekarşı silahlı isyan” gibi devletin güvenliği ile anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suç işlendiği gerekçesiyle telefonlar dinlenecek, kişilerin mal varlığına el konabilecek, teknik takip yapılabilecek. Dinlemelerde “paralel yapının dinleme yapmasını engellemek için” daha önce mahkemelerde oybirliği kriteri getiren AKP, soruşturma aşaması için tek hâkimin karar vermesini öngördü. Böylece, son dönemde Adalet Bakanlığı’nın atadığı sulh ceza hâkimleri, dinlemelerde tek belirleyici olacak. “Paralel yapıyla” mücadele gerekçesiyle getirilen öneri şu düzenlemeleri öngörüyor:

Yargıtay’a intikam tırpanı: Hükümetin geçtiğimiz Temmuz’da yapılan seçimleri kaybettiği Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu’nun Yargıtay tetkik hakimlerini atama yetkisi, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) verilecek.

Tehdite cezaya zarar kriteri: Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, hürriyetine, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibariyle büyük bir zarara uğrayacağından bahisle tehdit eden kişiye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Aramada “makul şüphe”: Şüpheli veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri ve ona ait diğer yerlerin aranmasında “somut delillere dayalı kuvvetli şüphe” kriteri “makul şüphe” biçiminde değiştirilerek, keyfi tutuklamaların yolu açılıyor.

El koymanın kapsamı genişletiliyor: Eskiden “kara para aklama”, “yolsuzluk”, “rüşvet”, gibi gibi suçlarda el koyma kararı verilirken bu kez “anayasayı ihlal”, “yasama organına karşı suç”, “hükümete karşı suç”, “hükümete karşı silahlı isyan”, “silahlı örgüt”, “silah sağlama” ve “suç için anlaşma” suçlarında şüphelilerin malvarlıklarına el konulabilecek. Düzenleme hem cemaati hem de Kobani protestolarına katılan göstericileri hedefliyor.

Soruşturmada tek hakimle dinleme: Soruşturma aşamasında hakim, kovuşturma aşamasında ise mahkeme karar verecek. Hükümet, dinlemelerin mahkemelerde oy birliğiyle alınması hükmünü getirmişti. Düzenlemeyle ayrıca, “gizli soruşturmacı” ve teknik izleme yaygınlaşacak.

Örgüt suçlarında sulh ceza hakimine yetki: Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda Cumhuriyet savcısı soruşturma için soruşturmanın yapıldığı yer sulh ceza hâkiminden de karar alabilecek.

Haksızlığa uğrayan hakim ve savcı adaylarına olanak: Hakim ve savcı adaylığı dönemi sonunda yapılan yazılı sınavda başarılı olduğu halde HSYK tarafından kabul edilmeyenler, önerinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde kurula başvurarak mesleğe kabul edilmelerini isteyebilecek.

Erdoğan’ın “Danıştay” intikamı düzenlemesi: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreninde uzun konuştu diye Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu tartışması, ardından adli yıl töreni için yaptığı “Feyzioğlu katılırsa gelmem” dayatmasına Yargıtay’ın boyun eğmemesi nedeniyle adli yıl törenleri kaldırılıyor. Bu törenlere ilişkin Yargıtay Yasası’nda yer alan madde yasa metninden çıkartılıyor. Böylece Erdoğan’ın törende rezalet çıkarması yetmiyormuş gibi bir de üstüne intikam alınıyor.

Avukatlıktan hakimlik ve savcılığa geçiş: Avukatlıktan hakimlik ve savcılığa geçiş için olan 5 yıllık fiili çalışma süresi 2 yıla indiriliyor. Böylece AKP’nin yargıda kadrolaşmasının yolu açılıyor.