Bornova İlçesindeki Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi İşçileri Eylemde!

10301592_937044819658514_5789865063272125266_nİzmir’in Bornova ilçesinde bulunan Ayakkabıcılar sitesinde 200 işçi, “Patronlar ucuz iş gücünü sever”, “Kölece çalışmaya, kölece yaşama hayır”, “Kundura işçisi köle değildir” “Sömürü ve Ayrımcılığa Hayır!, Yaşasın Sınıf Kardeşliği!”…pankartları taşıyarak bir araya geldi. Suriyeli göçmen işçiler vesilesi ile yürüttükleri ücretleri düşürme politikasına karşı tüm işçilere güvence talep edilen bir eylemde patronların ucuz iş gücü peşinde olduğu vurgulananırken, tümüyle kayıtdışı ve güvencesiz, neredeyse yok pahasına çalıştırılan Suriyeli işçilere de güvence talep etti.
Ayakkabıcılar Sitesi son durakta basın açıklaması yapan işçiler Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunulduktan sona daha Ayakkabıcılar Odasının bulunduğu binaya yürüdüler. Basın açıklamasını yapan işçi Zafer Aktürk, işçilerin çok zor durumda çalıştırıldığını, sigorta yaptırılmadığını belirtti ve “Bu işçiler burada saatlerce zor koşullarda çalıştırılıyorlar, sigortamız bile yok. Ben 1,5 aydır işsizim ama buradayım arkadaşlarıma destek olmak için. Burada bir sürü gencimiz var sigortasız çalıştırılıyorlar. Ayrıca Suriyeli arkadaşları, ucuz iş gücü elde etmek için işe aldıklarından bir sürü ayakkabıcı iş bulamıyor” dedi. Eylem 20 ağustos çarşamba günü saat 14.00 de tekrarlanacağı duyurusuyla son buldu..Basın metni şöyle;

BASINA VE KUNDURA İŞÇİLERİNE!
Yıllardır kundura işçileri, sigortasız, güvencesiz düşük ücretlerle ,kötü koşullarda çalıştırılıyor.Kullandığımız yapıştırıcılar,silme suları ,solvent ve diğer kimyasallar hepimizin sağlığını bozuyor.Birçok arkadaşımız sağlığı bozulmasına rağmen tedavi olamıyor.Çünkü doktora gidecek para bulamıyor.Çalışma sürelerimiz çok kısaldı.sezon erken başlıyor ,erken bitiyor.Kısa sürede çok çalışıyor,sonra işsiz kalıyoruz .Kesatlarda patronlar yüzümüze bakmıyor.Uzun süreler işsiz geziyoruz.cebimizde eve gidecek yol parası bulamadığımız günler oluyor.Işıltılı vitrinlerde pahallıya satılan ayakkabıların bir çifti kadar değerimiz yok.
Savaştan canını kurtarmak için kaçan milyonlarca insan hiçbir statü tanınmadan sınırlardan içeriye alınarak kamplarda ,sokaklarda zor koşullarda yaşamaya terk edildi.AKP hükümeti ve Patronlar işgücünü ucuzlatmak için bu savaş mağduru çaresiz insanları sanayi sitelerinde ucuza çalıştırarak karlarını arttırma yolunu tuttular.İşçileri birbirine kırdırarak daha çok kazanma derdine düştüler.Dün Çin’den ayakkabı getiren ,köylere daha ucuza saya diktiren bizi işsiz bırakan dikmeye mahkum eden patronlar bugün Suriyeli savaş mağduru çaresiz insanları çok ucuza çalıştırarak karlarına kar katıyor.bizi cezalandırarak bunun bedelini bize ödetiyorlar.İşsizliğin arttığı yerde ücretler düşer,bu bütün dünyadaki patronların arzuladığı bir durumdur.Türkiye’de son yıllarda yaratılmaya çalışılan Çin çalışma rejimiyle işçilik ücretleri kölelik düzeyine çekilmek isteniyor.301 işçinin patronlar para harcamak istemeyip önlem alınmadığı için öldürüldüğü Somada olduğu gibi birçok sektörde insanlar ölümüne çalıştırılıyor.Köle işçilik hayata geçiriliyor.
Bölgemizde yaşanan savaşlar nedeniyle bölge ülkeleriyle ayakkabı alışverişi azalmış ,durma noktasına gelmiştir.Suriyeli işçi çalıştırmayan büyük firmalarda bile uzun süredir işler durmuş birçok arkadaşımız işten çıkarılmıştır.
Yaşadığımız sıkıntıların kaynağı tek başına Suriye’den ülkemize sığınan ve zor koşullarda yaşamak çalışmak zorunda olan insanlar değildir.Bu sektörde bizler yıllardır zor koşullarda sigortasız,düşük ücretlerle çalışıyoruz.Ailelerimizin geçimini sağlamakta zorlanıyoruz.Bugün bu koşullar sadece Işıkkent ayakkabıcılar sitesinde yaşanmıyor.Bütün dünyada işsizlik artıyor birçok sektörde ücretler düşüyor.AKP hükümeti Yunanistan’dan doktor getirip doktorların ücretini düşürmeyi,çalışma koşullarını ağırlaştırmayı hedefliyor.Bunları göremezsek sorunumuzu çözemeyiz.Sorunumuzun muhatabı Suriyeli işçileri ülkemize getiren hükümet ve onları ucuza çalıştıran patronlardır.
Bizler kundura işçileri olarak hükümetin bir an önce bu soruna acil çözüm bulmasını ve Işıkkentte insanca çalışma koşullarının yaratılması için acil önlem alınmasını istiyoruz.
Patronların aşırı kar hırsıyla fırsatçılık yaparak ücretlerin düşürülmesini şiddetle protesto ediyor,Suriyeliler dahil tüm kundura işçilerinin insanca ücretlerle çalıştırılmasını istiyoruz.İşsizlik ve kölelik ücretleri Işıkkentte çalışan on binlerce Kundura işçisinin tahammül sınırlarını zorlamaktadır.Başta hükümeti ve Işıkkentte faaliyet gösteren ayakkabıcılar odasını öfkemizi dindirecek acil önlemler almaya çağırıyoruz.

DERİ TEKSTİL VE KUNDURA İŞÇİLERİ DERNEĞİ10483120_937020316327631_8348616241294215044_n