Ricciardone: İmparatorluğun Çöküşünü İzleyeceksiniz

Bir grup AB büyükelçisiyle 17 Aralık’ta büyükelçilikte yemekte buluşan ABD elçisi Ricciardone’un “Halkbank konusunu dile getirmiştik. Sonuç alamadık. Şimdi imparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz” dediği iddia edildi. İsrail ve ABD’nin etkili olduğu iddia edilen operasyonda Amerikan parmağını bu ülkenin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone itiraf etti. Ricciardone’nin Halkbank’ın yıpratılmasının da hedeflendiği operasyonun bilgisini 17 Aralık’ta Ankara’daki ABD Büyükelçilii binasında bir grup Avrupalı diplomatla buluştuğu yemekte dile getirdiği öğrenildi. Ricciardone’nin “Halkbank konusunu dile getirmiştik. Sonuç alamadık. Şimdi imparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz” dediği bildirildi. Halkbank’ın özellikle İran petrollerinin dünya pazarlarına ulaştırılmasında oynadığı rol ve Tahran ile Batı ilişkilerinin düzelmesinin ardından bu rolün artmasından endişe duyan İsrail’in ve İsrail politikaları çerçevesinde hareket eden ABD’li neoconların rahatsızlıkları çeşitli raporlarla duyurulmuştu.

KILIÇDAROĞLU İLE RICCIARDONE
Önceki gün benzeri bir buluşma, Ankara’da ABD elçisi Ricciardone ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında gerçekleşti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, ABD Büyükelçiliği rezidansında gerçekleşen görüşmenin her ne kadar “önceden planlanmış bir yemek” olduğunu açıklasa da görüşmede hükümeti hedef alan operasyonun da gündeme geldiğini söyledi.

COHEN’DEN BANKALARA İRAN UYARISI
Halkbank’ı yıpratmaya da dönük operasyon devam ederken ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Mali istihbarattan sorumlu Müsteşarı David Cohen, İstanbul’da Türk bankalarına İran uyarısı yaptığı bildirildi. Bakanlardan ve ekonomi bürokrasisinden randevu istemeyen Cohen, Ankara’ya hiç uğramadan İstanbul’da banka genel müdürleriyle bir araya geldi.

“PARA TRAFİĞİNİ GEVŞETMEYİN”
Kulislere yansıyan bilgilere göre, Cohen, İstanbul’da banka müdürlerine, İran’a nükleer çalışmaları nedeniyle uygulanan ambargonun sürdüğünü ve nasıl işletilmesi gerektiğini anlattı. Cohen, “Paratrafiğini gevşetmeyin, yaptırımlar bitmedi” mesajını verdi.

ABD’Lİ SENATÖRLERDEN HALKBANK ŞİKAYETİ
ABD Kongresi’nden çok sayıda parlamenter, bir süre önce Amerikan Dışişleri ve Hazine bakanlıklarına yazdıkları mektuplarla İran devletinin Halkbank üzerinden yaptığı altın ticaretine karşı önlem alınmasını istemişti.
KONGRE TÜRKİYE’Yİ SORDU
ABD Kongresi, Türkiye’nin İran yaptırımlarına ne kadar uyup ne kadar uymadığı konusunda Hazine Bakanlığı’ndan bilgi istemişti. İran’ın geçtiğimiz haftalarda nükleer çalışmalarını sınırlandırmayı kabul etmesiyle, bu ülke ticaretine darbe vuran ambargoların gevşeyeceği belirtilmiş, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İran’la altın ticaretinin yeniden başlayacağını dile getirmişti.