İç politika ve dış politika birbirlerinin yansımalarıdırlar..

içerde gerilim politikasından medet uman akp itidarı dışarda da gerilimi tırmandırma eğiliminde…
suriye uçağının düşürülmesi, bölgede gerginliğin artırılması akp’nin izlediği gerilim politikasının bir sonucu…
Oysa dünya uyarıyor:
“BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise Suriye’ye ait bir savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, ani kararların iki tarafın da yararına olmayacak şekilde durumu kötüleştirebileceğini söyledi.”
konşu ülke iran: “İran iki ülke arasında çıkan gerilimden kaygı duyduklarını açıkladı.”
AKP iktidarı uyarılara rağmen bölgede saldırgan politikasını sürdürüyor…

BM: Aceleci davranılmasın
İran: Kaygı duyuyoruz

Sınırda ‘taciz’ ve gerilim artıyor
TSK’nın Suriye uçağını düşürmesinin ardından gerilim arttı. Suriye’nin dün füze ile taciz ettiği belirtilirken, sınıra birlikler kaydırıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait bir F-16’nın, sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Suriye’ye ait uçağı düşürmesi üzerine sınırda tansiyon giderek yükseliyor. Genelkurmay, Suriye füzelerinin dün Hatay üzerinde devriye uçuşu yapan F-16’ya, 4 dakika 30 saniye boyunca kilitlenerek tacizde bulunduğunu duyurdu. Sınırdaki askeri hareketlilik de arttırıldı.

Süleyman Şah için önlem..
Önceki gün yaşanan olayın ardından Suriye’ye ait uçaklar dün yine Türkiye ’ye yakın bölgelerde uçtu. Saat 10.00 sıralarında Suriye’ye ait bir uçağın Türkiye sınırına yakın bir bölgede uçtuğu görüldü. Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün 25 Türk askerinin görev yaptığı Süleyman Şah Saygı Karakolu’na yönelik tehditleri üzerine ise Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereli askerler sınırda konuşlandı. Sınırda iki F-16 ile taarruz helikopterleri her an müdahaleye hazır halde bekliyor.

Güvenlik önlemlerinin en üst seviyede tutulduğu, onlarca tank ve zırhlı aracın konuşlandırıldığı sınır hattına Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan da araç ve personel takviyesi yapıldı. Gaziantep’in Suriye sınırındaki Karkamış ilçesinde de yine önlemler yoğunlaştı. Suriye sınırındaki Karkamış’ta, güvenlik güçleri teyakkuz durumuna geldi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Suriye uçağıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Suriye uçağı sınırımızı 1 kilometre derinliğinde ihlal etmiştir. Bu konuda elimizde çok güçlü deliller var” dedi ve ekledi: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları koruyacak kudrette bir devlettir, sınırlarını ihlal edecek olan ister karadan, ister denizden, ister havadan gerekli müdahaleyi görür” diye konuştu.

BM: Aceleci davranılmasın

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, uçakla ilgili bilgilerin BM Güvenlik Konseyi Genel Kurulu’na ve NATO’ya mektupla bildirildiğini de ifade etti. Davutoğlu, Daha sonra NATO Genel Sekreteri’yle konuştuklarını ve ittifakın açık desteğini aldıklarını da belirtti.
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise Suriye’ye ait bir savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, ani kararların iki tarafın da yararına olmayacak şekilde durumu kötüleştirebileceğini söyledi. Haq, dünkü basın brifinginde gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, konuya ilişkin ellerinde henüz tam bir rapor olmadığını ve taraflardan ellerindeki tüm bilgileri paylaşmalarını istediklerini belirtti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Türk ve Suriyeli yetkililerle temas halinde olduğunu kaydeden Haq “Ban Ki-mun taraflardan ilave askeri hareketlerden sakınmalarını istedi” dedi.