16 Mart Katliamı: “Hatırlamak Unutmamaktır”

Bundan tam 35 yıl önce, 16 Mart 1978 Perşembe sabahı İstanbul Üniversitesi Merkez Binası’ndan çıkan gruba Eczacılık Fakültesi önünde bombalı ve silahlı saldırıda bulunulması sonucu 7 öğrenci ölmüş, 41 öğrenci de yaralanmıştı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi olan ülkücü öğrencilerin içinde gizlice faaliyet gösteren genç bir istihbaratçı, İstanbul Emniyeti’ne geçtiği bilgi notunda, ülkücülerin 8-10 gün içinde İstanbul Üniversitesi çıkışında solcu öğrencilerin üzerine dinamit atıp, silahlı tarama yapacaklarını bildirmişti.

Emniyet arşivine 7 Mart 1978 tarih, 1.D.2.12780 koduyla girip resmiyet kazanan bilgi notunda belirtilen yer ve tarihte gerçekleşen katliama ise engel olunmadı.

Bu bilgi notu katliamla ilgili soruşturma ve yargılamalar sürerken ortaya çıkmadı. Olaydan 19 yıl sonra dava ikinci kez açılıncaya, bilgi notunun yazılışının üzerinden 22 yıl geçinceye kadar.

Olaya ilişkin yakalanan ve o dönemde İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yargılanan Sıddık Polat beraat etti. Aynı eyleme karıştığı iddia edilen Zülküf İsot’un ise Elazığ’da yine olayın faillerinden olduğu belirtilen Latif Aktı tarafından öldürüldüğü öne sürüldü.

Olayın üzerinden 17 yıl geçtikten sonra Zülküf İsot’un babası, annesi ve kız kardeşlerinin verdiği bilgi doğrultusunda, haklarında yeni dava açılan eski polis memuru Mustafa Doğan ile Latif Aktı ve Özgün Koç’un, “Taammüden adam öldürmek ve yaralamak” suçlarından 7’şer kez idam ve 41’er kez 20’şer yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.

Ancak dava, zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle ortadan kaldırıldı.

16 Mart Katliamı’nda öldürülen öğrenciler:

– Abdullah Şimşek- TİP
– Baki Ekiz- İGD
– Cemil Sönmez- TİP
– Hamit Akıl- TİP
– Hatice Özen- DEV-GENÇ
– Murat Kurt- İGD
– Ahmet Turan Ören- İGD