Çağın Asi Generali GİAP 102 Yaşında Öldü !

ABD’nin Vietnam’ı işgali sırasında Vietnam Halk Ordusu’nun komutanlığını yapan General Võ Nguyên Giáp 102 yaşında Vietnam’da öldü.
1911 yılında doğan General Giap, 14 yaşından itibaren devrimci çalışmalar içine girdi. 1930′da Ho Şi Minh önderliğindeki Çin Hindi Komünist Partisi’ ne (ÇHKP) üye oldu. Aynı yıl baş gösteren öğrenci eylemlerine katıldığı için bir süre tutuklu kaldı. Serbest bırakıldıktan sonra Hanoy Üniversitesinde hukuk öğrenimi gördü. 1937′de hukuk doktoru oldu ve Hanoy’daki bir lisede tarih öğretmenliği yapmaya başladı. Aynı dönemde ÇHKP’nin yayın organı Nhan-Dan (Halk) adlı gazetede çalıştı. 1939′da ÇHKP’nin Fransız sömürge yönetimince yasaklanması üzerine, diğer birçok Vietnamlı komünistle birlikte Çin’e sığındı.

Gerilla Savaşlarıyla Geçen Bir Ömür

Eylül 1940′ta Fransa’nın Almanya’ya teslim olmasının ardından, Japon birlikleri Vietnam’a girdi. Mayıs 1941′de Çin’de, Vietnam’ı Fransız egemenli¬ğinden ve Japon işgalinden kurtarmak için mücadele etmek üzere Ho Şi Minh önderliğinde Viet-Minh (Vietnam’ın Bağımsızlığı İçin Devrimci Birlik) adlı Ulusal Kurtuluş Cephesi kuruldu. Kuzey Tonkin’de Viet-Minh’e bağlı gerilla birlikleri kuran Giap, 1943′ten başlayarak Japon birliklerine karşı gerilla saldırıları düzenledi. Ekim 1944′de, silahlı bir ayak-lanma düzenlemek amacıyla Ho Şi Minh’le birlikte Vietnam’ın Kao Bang bölgesine döndü. Aralık 1944′ten sonra Vietnam Kurtuluş Ordusunun ilk birimlerini kurdu.

giap

Mart 1945′de Japonlar tüm Çin Hindi’ni işgal ettiler. Ho Şi Minh’in 10 Ağustostaki ayaklanma çağrısına uyan Giap yönetimindeki birlikler güneye doğru harekete geçerek iki hafta içinde Saygon ve Hanoy’u ele geçirdiler. Giap, 2 Eylül 1945′de Ho Şi Minh tarafından ilan edilen Vietnam Demokratik Cumhuriyetinin (VDC) ilk içişleri bakanı oldu. Aynı yıl ÇHKP Merkez Komitesi’ne girdi. 1946′da ise VDC’nin savunma bakam ve Vietnam Halk Ordusunun başkomutanı oldu.

Giap, Ho Chi Minh’in Fransa’ya gittiği 1946’nın başlarında hem savunma bakanlığı, hem de kendi kurduğu Vietnam Halk Ordusu’nun başkumandanlığı görevlerini yürüttü.

Japon işgalinden kurtulduktan sonra sıra, Fransız sömürge yönetimine gelmişti. Aralık 1946’da başlayan savaş, Giap’ın askerî dehasını gösterdiği Mayıs 1954’deki Dien Bien Phu saldırısıyla noktalandı. 1954’te toplanan Cenevre Konferansı’nda alınan kararlardan sonra Vietnam ikiye bölündü. Güneyde, Vietnam Cumhuriyeti kuruldu. Giap 1960’da Güney Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi’ne destek vermek üzere güneye, yeniden örgütlediği Vietnam Halk Ordusu birliklerini gönderdi. Vietnam Cumhuriyeti safhalarında çarpışan üstün silah ve teknolojiyle donatılmış 500 bin ABD askerine karşı gerilla taktikleriyle başarılı bir mücadele veren Giap’ın komutasındaki Güney Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi, yıllar süren bu savaşı zaferle noktaladı.

Temmuz 1976’da iki Vietnam birleşerek, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu. Giap, kurulan ilk hükümette savunma bakanlığına getirildi ve 1980’e kadar aynı görevde kaldı, Amerikalıların “çağın asi generali” adını taktıkları, Vo Nguyen Giap’ın gerilla taktiklerini anlattığı iki kitabı bulunuyor.