Ernst Thaelmann

Dünya Proletaryasının yılmaz savaşçılarından ve Almanya KPD kurucularından Ernst Thaelmann’ı katledilişinin 77’nci yılında saygıyla anıyoruz.


Ernst Thaelmann 1925 yılı ile 1933 yılları arasında Almanya Komünist Partisi (KPD) başkanlığını yaptı. 1933 yılında Gestapo tarafından tutuklandı ve toplama kampındaki 11 yıllık hücre hapsinden sonra 1944 yılında Adolf Hitler’in emri ile kurşunlanarak öldürüldü.


Gestapo şefi Göring, son bir kez daha Thaelmann’ı, Berlin Moabit Cezaevi’nde ziyaret etmek ister; olağanüstü güvenlik önlemleri eşliğinde hücresine girer. “Soruşturma tutanaklarını okudum: böyle çaresiz bir durumda, Thaelmann’ın nasıl davrandığını görmek için geldim.” der Göring. “Şimdi biliyorsunuz o halde” diye karşılık verir Thaelmann.

Göring: “Şunu söylemek zorundayım: Daha önce nasıldıysanız, mahkûm olarak da hep öyle kaldınız -en tehlikeli rakip!-” der. Kısa bir aradan sonra konuşmasına devam eder: ‘Bana sadece iki seçenek bırakıyorsunuz: Ya sizi öldürmeliyim ya da serbest bırakmalıyım.” Yüzündeki ifadeleri okumak istercesine çabuk çabuk konuşmasını sürdürdü: “Tek bir şartla serbest bırakırım, ileride politik faaliyette bulunmayacağınıza dair söz verirseniz…!”

“Asla!” diye haykırır Thaelmann. “Ben de bu yanıtı beklemiştim. Hayatınızı neden bir kenara fırlatıp atıyorsunuz? Bakın hâlâ sağlıklı, gençsiniz. Elbette daha hoş geçirmek istediğiniz yıllar var. Sakin ve ailenizle birlikte. Neden yaşamınızı böyle feda ediyorsunuz?”

“Bu soruyu neden soruyorsunuz? Sizin gibiler benim cevabımı anlayamazlar ki!” “Yine de bilmek istiyorum.” Thaelmann kendisine açıyormuş gibi bakan iğrenç yaratığa yönelerek: “Ben hayatımı seviyorum. İşkence zindanlarınızda her nefes, her düşünce bana çok pahalıya da gelse, ben yaşamı seviyorum. Sınıfımın kaderi, yeryüzündeki insan kardeşlerimin geleceği benim yaşamımın üzerindedir.

Proleter onurum, kendi yaşamımdan daha üstündür.” Göring omuzlarından soluk alırcasına sandalyesinden kalkar: “Cesaretinize hayranım Thaelmann! Böyle sizin gibi yüz tane adamım olsaydı, dünya yarın başka türlü görünürdü!” “Benim gibi olan on milyonlar var. Fakat onları hiçbir zaman kendi safınıza alamayacaksınız.” “Çok yazık Thaelmann, Almanya için çok yazık!” “Tam tersine! Onlar Almanya için tek umut. Onlar sizin boynunuzu kıracak! Stalin de Hitler’in boynunu kıracak!”