Futbolun Spartaküsünün ardından: Metin Kurt..

10615613_10152423020879164_1374852756290452854_nMETİN KURT’UN ARAMIZDAN AYRILIŞININ 2 . YILI

Forzalivorno tarafindan düzenlenen “futbola soldan bakis” adli panelde günümüz futbolunu eski futbolcu ve bir solcu olarak; “tabanı olmayan spor ’emek batakhanesidir’.

Bizler futbolu bir oyun oldugu için sever ve oynardık ancak artık

futbol, para, son model arabalar ve güzel mankenler için oynanıyor.

Futbolu oyun olarak severiz ancak bugün kullanılış şekliyle sevmemiz kendi kalemize gol atmak anlamındadır. devrimciler hic bir zaman spora karsı olmadı. Sporun içinde her zaman yer aldılar ama her zaman yanlış tarafta yer aldılar.” diye özetlemis futbol adamı.

Metin Kurt ; kimi sporseverlere göre aykırı, kimi sporseverlere göre anarşist, kimi sporseverlere göre de sosyalist bir futbolcudur. 1970-73 yıllarında üst üste üç kez şampiyon olan Galatasaray futbol takımı kadrosunun en iyi sporcularından biriydi. milli futbol karşılaşmalarının günümüzdeki sıklığından uzak 70’li yıllarda, altı yıl aralıksız 26’sı a, 9’u ümit ve 2’si de a genç milli takım olmak üzere 37 kez milli formayı giymiştir.

Futbol oynadığı dönemde, futbolcuların haklarını almak ve korumak için söylediği, sendika sözcüğü ve sosyalist söylemler tehlikeli bulundu. futbolcu arkadaşlarını greve götürdüğü gerekçesiyle, hakları gasp edilerek Galatasaray futbol takımı’ndan uzaklaştırıldı.

Anadolu’ya, Kayserispor’a adeta sürüldü ,ardından tüm futbol dünyası tarafından aforoz edildi.

Bütün suçu, Avrupalı futbolcuların bugün kullandığı hakları bundan 30 yıl önce dile getirmesiydi.

10 BİN LİRA ÖDENMEYİNCE GREV YAPTI

Türk futbol tarihinde ilk ‘sporcu grevini’ yapan Kurt, 1976’da Galatasaray’dayken Türkiye Kupası finalini oynamaya hak kazanınca vaat edilen 10 bin lira primin ödenmemesi üzerine greve gitmişti. ‘Antrenmana katılmama’ şeklinde uygulanan greve, ünlü futbolcular Yasin, Gökmen, Büyük Mehmet de katılmıştı.,

SPOR EMEK-SEN’İ KURDU

12 Eylül darbesinin ardından kesintiye uğrayan spordaki örgütlenmeyi yeniden canlandırmak isteyen

Metin Kurt, 2010 yılında Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nı (Spor Emek-Sen) kurmuştu.

“Hiçbir şut emekçi kalesine girmeyecek. Önce, sporda ter dökenler kazanacak” sloganıyla yola çıkan Metin Kurt, futbolcu haklarının yasal olarak korunması için birçok çalışma yapmıştı.

Siyasi kimliğiyle de ön plana çıkan Kurt, 2011 genel seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi’nin İstanbul milletvekili adayı olmuştu.

LAKABI “ÇİZGİ” Galatasaray’da oynadığı dönemde zamanın teknik direktörü Brian Birch’in Metin Kurt’a çizgide görev vermesinin ardından efsane oyuncunun lakabı “Çizgi” olarak kalmıştı. Metin Kurt ise “Çizgi” lakabının kendisine verilmesiyle ilgili bir anısını şöyle anlatıyordu;

“Bunu bana sıkça soruyorlardı. En sonunda ben de bir gün dedim ki, ‘Bak arkadaş, ben halkçı bir adam değil miyim?

Sahada halka en yakın yer neresi? Çizgi! Başka bir yerde mi oynayacaktım?”