Kanlı Ellerinizi Çekin Çocuklarımızın Üzerinden

10401405_892720054090991_2928547032063017375_nHAİTİ’ li Bir Anne’nin Oğlunu Faşist Polisten Kurtarma Anı..Analar Öfke Kuşandığında Sizi Tanrılarınız Bile kurtaramayacak.

Eğer bir şeyi korumuyorsan, ona sahip olmayı hak etmiyorsundur.

(Erich Fromm)

#JohnBergerProtestoÜzerine
Her ciddi siyasi protesto, mevcut olmayan adalete yapılan bir çağrı ve bu adaletin istikbalde gerçekleşeceğine dair bir umuttur; ancak protestoların birincil nedeni, bu umut değildir. Karşı çıkmamak; son derece onur kırıcı, küçültücü, ölümden de beter olacağı için protesto eder insan.

Barikat kurarak, silahlanarak, açlık grevi başlatarak, omuz omuza haykırarak ya da ya…zarak karşı çıkar; çünkü gelecekte ne olacak olursa olsun, içinde bulunduğu anı kurtarmaktır derdi.

Protesto, sıfırlanmayı ve suskunluğa mahkûm edilmeyi reddetmektir. Bu sebeple, gerçekleşirse eğer, o anda küçük bir zaferdir protesto.
Her an gibi, geçici de olsa iz bırakır. Geçip gitse de, belleklere kazınmıştır. Protesto aslında başka, daha adil bir gelecek için göze alınmış bir fedakârlık değildir; içinde bulunulan zamanın kifayetsiz bir kurtarılışıdır. Mesele, kifayetsiz sıfatıyla tekrar tekrar nasıl yaşanabileceğidir.