Kapitalizm Modern Köleliktir

Kölelik geri geldi: Parasız çalıştırılıyor, işkence ediliyor, öldürülüyor
Dünya’nın en büyük marketlerinde kölelik ürünleri satılıyor.The Guardian’ın yaptığı altı aylık bir araştırma, Tesco, Aldi, Walmart ve Morrisons gibi dünyanın en büyük marketlerinde satılan ucuz deniz ürünlerinin kaynağının “kölelik” olduğunu ortaya çıkarttı.

Dünya’nın bir numaralı karides üreticisi olarak tanınan Tayland’da “hayalet gemi” ismi verilen gemiler, dünyanın en büyük marketlerine karides satıyor. Hayalet gemilerde çalışanlar gerçek anlamda köleleştiriliyor, onlara işkence ediliyor ve hatta öldürülüyor. Köleler, tehdit altında yıllarca parasız çalıştırılıyor. Bu ürünler ABD, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinin büyük perakende şirketlerinde satılıyor.

Gemilerden kaçmayı başaranların anlattıklarına göre, gemilerdeki köleler korkunç şartlar altında günde 20 saatlik mesailerle çalışıyor, sürekli dayağa ve işkenceye maruz kalıyor ve idam edilircesine öldürülüyorlar. Kaçan kölelerin bazıları yıllarca hep denizde olduklarını, çalışmaya devam etmeleri için kendilerine metafetamin verildiğini, diğer kölelerin gözlerinin önünde öldürülmesine şahit olduklarını belirtti. Defalarca farklı kaptanlara satılan Kamboçyalı eski bir rahip olan Vuthy, “Öleceğimi düşündüm” derken sözlerine şöyle devam etti: “Beni zincirlediler ve bana yemek vermediler… Bizi hayvan gibi sattılar, ama biz hayvan değiliz, insanız!

Uluslararası Kölecilikle Mücadele Örgütü yöneticisi Aidan McQuade, “Tayland’dan karides alıyorsanız, kölelik ürünlerini alıyorsunuz.” dedi. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, kölelik bütün ülkelerde yasak olsa da dünya üzerinde 21 milyon köleleştirilmiş kadın, erkek ve çocuk var. İnsanlar, mal gibi satılıyor; tehditle çalışmaya zorlanıyor. Tayland ise köleliğin kaynağı olan bir ülke, yaklaşık yarım milyon insanın köleleştirildiği tahmin ediliyor. Balıkçı gemilerinde ne kadar insanın köleleştirildiğiyle ilgili resmi kayıtlar yok ancak Tayland hükümeti, ülkelerinin balıkçlık sektöründe 300,000 kişi çalıştığını tahmin ediyor. ABD ve Avrupa ülkelerinde ucuz deniz ürünü talebinin artmasının ise Tayland’daki köleleğin sebebi olarak gösteriliyor.