“Keko” Niyazi Yıldızhan

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının önlenmesi için harekete geçen bir grup THKO savaşçısı, 3 Mayıs 1972’de THY’na ait Boğaziçi adlı uçağı Bulgaristan’a kaçırmıştı. Bir başka THKO grubunun ise başka bir planı vardı. Hasan Ataol, Ergun Adaklı, Sefa Asım Yıldız ve Niyazi Yıldızhan’dan oluşan grup, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Kemalettin Eken’i kaçıracaktı.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Kemalettin Eken, 4 Mayıs 1972 saat 13.30 sıralarında Reşit Galip Sokağındaki evinden çıkarken 4 THKO savaşçısının baskınına uğrayacak, açılan ateş sırasında Orgeneral Eken ayağından, yaveri Yarbay Adnan Coşkun başından, şoför er Mustafa Baş ve nöbetçi Zeki Yaşar da çeşitli yerlerinden ağır yaralanacaklardı. (Er Mustafa Baş, daha sonra yaşamını yitirecekti.)

Olay yerine yetişen toplum polisi ile THKO savaşçıları arasında çıkan çatışmada, 1968 gençliği arasında “Keko Niyazi” olarak bilinen Niyazi Yıldızhan ölecek, Sefa Asım Yıldız yaralı olarak yakalanacak, Hasan Ataol ile Ergun Adaklı ise olay yerinden uzaklaşmayı başaracaklardı.