Türkiye IŞİD’le uzun balayının bedelini ödüyor

isid asker

New York Times, elde ettiği istihbarat ve mahkeme kayıtlarına dayanarak, Suriye’deki IŞİD militanlarının hemen tamamının Türkiye üzerinden geçiş yaptığını yazdı.Habere göre çatışma alanlarında ölü ele geçirilen IŞİD militanlarının üzerinden çıkan pasaportlarda Türkiye’den giriş yaptıklarına dair damga vardı.

Militanlar aileleriyle iletişim kurmak için Türk operatörlerine ait numaralar kullanıyordu ve paraya ihtiyaçları olduğunda Türkiye’nin güneyindeki Western Union ofislerini tercih ediyorlardı.

‘Türkiye yaptıklarını ödüyor’

“Suriye’deki iç savaşın yarattığı kaosun ardından IŞİD’in yükselişinde Türkiye merkezi bir rol oynadı. Yıllardır IŞİD militanlarına geçiş güzergahı, serpilme zemini ya da alışveriş merkezi olarak hizmet veriyor. Başlarda bu, grubu Türkiye’yi yarattığı şiddetin odağına koymaktan alıkoydu. Ancak Havaalaninda yasanan saldirilar IŞİD’in işi ki bu ilk değil” dendi.

Türkiye’nin uluslararası baskı sonucu sınırlarını geçen yıldan itibaren daha sıkı kontrol etmeye, şüpheli militanları gözaltına alarak sınır dışı etmeye başladığı ifade edilen habere göre, geçen yaz ABD uçaklarının İncirlik Üssü’nü kullanmasına izin verilince Türkiye IŞİD’in hedefi haline geldi.

CIA Direktörü John O. Brennan’ın Yahoo News’e verdiği söyleşide sarf ettiği “Türkiye topraklarından militanların geçişine yönelik sert tedbirler alıyor, koalisyon uçaklarının topraklarını kullanmasına izin veriyor ve koalisyonun bir parçası. Yani IŞİD’in saldırıya geçmesi için çok fazla neden var” yolundaki sözlerinin aktarıldığı haberde, IŞİD’in yayın organı Dabiq’ın sonbaharda RTE ile OBAMA´nin birlikte görüldügü bir fotografi kapagina tasimasinin  ardından yayılan şiddet dalgasına da işaret edildi.

IŞİD’in Türkiye ile ‘uzun balayı’

“IŞİD’e atfedilen saldırılar bu sıralarda başladı. Önce Suruç, sonra Ankara, İstanbul’da turistleri hedef alan iki saldırı… IŞİD bu saldırılardan hepsinden sorumlu tutuldu, ancak hiçbirini üstlenmedi. Gruba ait günlük yayının salı ve çarşamba günkü nüshalarında da konuya değinilmedi. Analistlere göre bunun nedeni IŞİD’in bir yandan kendisine karşı harekete geçtiği için Türkiye’yi cezalandırmak, diğer yandan Türkiye’ye karşı açık bir savaş açmamak, gri bir alan bırakmak” denen habere göre, yine de iki tarafın ilişkisinde bariz bir dönüşüm var.

IŞİD’in Türkiye ile ‘uzun balayının’ Türkiye’nin – çoğu zaman Batılı istihbarat örgütlerinin teşvikiyle – Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı mücadele eden savaşçılara yardım etmesiyle başladığı anımsatılan haberde, IŞİD’in zamanla Esad’la mücadelede rakiplerini ortadan kaldırmaya giriştiği, dahası IŞİD’lilerin en azılı rakiplerinin de Türkiye’nin açık düşmanı Kürtler olduğu vurgulandı.

Habere göre Suriye’de işler karışınca Batılı müttefikler Türkiye’yi IŞİD’a karşı mücadelede tutarsızlıkla suçlamaya başladı. Ancak geçen yıl IŞİD’e karşı ilk operasyonlar başladığında bile Kürtlere karşı olanlar çok daha fazla ve yoğundu.

‘Atatürk Havalimanı, IŞİD üyeliğiyle eşanlamlı hale geldi’

IŞİD’e katılmak isteyen gönüllüler için Türkiye’nin merkezi rolünün, mahkeme tutanakları ve istihbarat kayıtlarında sabit olduğu belirtilen habere şöyle devam edidi: “ABD’de ya da Batı Avrupa’da düzinelerce genç kadın ve erkek, İstanbul’a uçak rezervasyonu yaptıktan hemen sonra yakalandı. Çünkü örgüte yurtdışından katılanların çoğu İstanbul Atatürk Havalimanı üzerinden geçtiler. Bu destinasyonun kendisi, IŞİD’e katılma niyetiyle eş anlamlı hale geldi. 2015’ten itibaren ise örgüt Türkiye’nin güneyindeki tatil beldelerine gidiş dönüş rezervasyonları yapılmasını, kıyı otellerinden birinde birkaç gün kalınmasını söylemeye başladı.”

New York Times tarafından ele geçirilen binlerce sayfalık istihbarat belgelerinin, Avrupa’da tutuklanan IŞİD militanlarının neredeyse tamamının Türkiye üzerinden seyahat ettiğini gösterdiğine dikkat çekilen haberde, ABD’de örgütle bağlantısından dolayı suçlanan 91 kişiden 18’inin biletlerini İstanbul üzerinden aldığı, 15’inin de Türkiye üzerinden seyahat ettiğinin düşünüldüğü bilgisi verildi.

Hepsi Türkiye üzerinden gitmiş

“Militanlar kaygılı aileleriyle iletişim kurduklarında Türk SIM kartlarını kullanıyorlar. NYT’ın ele geçirdiği istihbarat kayıtlarına göre geçen yıl Avusturya’da yakalanan ve Paris saldırısıyla ilgileri olduğu düşünülen iki militana, Türkiye’deki Western Union ofisleri üzerinden para aktarıldı. Suriye’deki YPG sözcüsü Redur Halil, bölgede öldürdükleri IŞİD’lilerin üzerinden çıkan yığınla pasaportun hemen tamamında Türkiye’den giriş damgaları olduğunu söyledi. Yine Kürtler tarafından ele geçirilen IŞİD’lilerin çoğu da Türkiye sınırından rahatlıkla geçtiklerini belirttiler” denen haberde, Türkiye’den Esad muhaliflerinin Suriye’deki kamplara ulaşmasına izin vermesini isteyen Batılı istihbarat teşkilatlarının sorumluluğu da anımsatıldı.

Haberde son olarak Türkiye’nin radikaller toprakları üzerinden Suriye’ye geçtiğinde, IŞİD’in sadece Batı’yı değil kendisini de tehdit edecek bir organizasyona dönüşebileceğini kestiremediği dile getirildi.

Atatürk Havalimanı’ndaki intihar saldırılarında ölü sayısı 42’ye yükseldi.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen intihar saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 42’ye yükseldi. 239 yaralıdan 127’si de halen hastanelerde.

Türkiye önceki akşam bir kez daha terörle sarsılmıştı. Atatürk Havalimanı’ndaki intihar saldırılarında polisin müdahalesi daha da ağır bir tablonun ortaya çıkmasını önlemişti.

Baş şüpheli olarak IŞİD öne çıkmış, mahkeme kararıyla medyaya karartma getirilmişti.

109 kişi taburcu

Fotoğraf: Reuters

İstanbul Valiliği ölü sayısının 41 olduğunu açıklamıştı. Akşam saaatlerinde 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Merve Yiğit’in tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 42’ye yükseldi.

Yaralı sayısına ilişkin son açıklama ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan geldi.

Buna göre 16:30 itibarıyla 111 kişi taburcu oldu, 40’ı yoğun bakımda olmak üzere 127 yaralının ise hastanelerdeki tedavisi sürüyor.

10’u yabancı, üçü çifte vatandaş

Valilik açıklamasında şu bilgiler de yer aldı: 37 kişinin kimliği tespit edildi; 10’u yabancı uyruklu, üçü çifte vatandaş.

Şu ana dek hayatını kaybeden 19 kişi yakınlarına teslim edildi.

Saldırganlar muhtemelen yabancı

Fotoğraf: DHA

Üç canlı bombanın otopsilerinde belden yukarılarında vücut bütünlüğünün bozulduğu saptandı. Cesetlerin kimliklerinin belli değil, yabancı olmaları ihtimali var.

Görgü tanıkları ise patlamaların ardından tam bir kaosun yaşandığını belirtirken, saldırganların da ‘ellerini kollarını sallayarak’ havalimanına girebilmelerini eleştirmişti.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK), Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen saldırıya ilişkin ‘kasıtlı’ paylaşımlarda bulunanların ‘yasal sorumluluklarının bulunduğunu’ belirterek uyarmıştı.

Normale dönüş

Fotoğraf: Reuters

Atatürk Havalimanı saldırılardan yaklaşık beş saat sonra uçuşlara yeniden açılırken THY, 28 Haziran-5 Temmuz tarihlerinde Atatürk Havalimanı varışlı ve çıkışlı tüm seferlere bileti bulunan yolcuların, 31 Temmuz’a kadar işlem yaptırmaları kaydıyla tüm rezervasyon ve güzergah değişikliklerinin ücretsiz yapılacağını duyurmuştu.

Dakika dakika olup bitenler

Diken, geceden sabahın erken saatlerine kadar itibaren olup bitenleri dakika dakika canlı blogda aktarmıştı.

04:42 Amerikan Federal Havacılık Dairesi, ABD ile İstanbul arasındaki uçuşlara yeniden başlanabileceğini duyurdu.

03:17 Saldırılara ilişkin medyaya  yayin yasagi getirildi.

AA’nın haberine göre Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği, yazılı ve görsel basının yanısıra sosyal medya ve internet medyasına da her türlü haber, söyleşi ve görüntü yayınlamayı yasakladı.

ataturk 15

02:55 Başbakan Binali Yıldırım, “Saldırılarda 36 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca çok sayıda da yaralı var” dedi.

Başbakan canlı bomba sayısını da ‘üç’ olarak verdi: “Üçü de ateş edip kendini patlattı.” Yıldırım, “Emareler IŞİD’i işaret ediyor” diye konuştu.

Havalimanında herhangi bir güvenlik zaafının bulunmadığını savunan başbakan, saldırganların taksiyle geldiklerini de aktardı.

Yıldırım, saldırının Türkiye’nin terörle mücadelede mesafe kat ettiği, komşularıyla ilişkilerini düzelttiği bir döneme denk gelmesini ‘manidar’ bulduğunu söyledi.

Başbakan, havalimanında uçuş trafiğinin 02:20 itibariyle yeniden başladığını da belirtti.

02:01 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ölü sayısını 31, yaralı sayısını 147 olarak duyurdu: “Ölenlerin kimlikleri henüz tespit edilmiş değil.”

01:45 ABD’nin başkan adaylarından Donald Trump, İstanbul’daki saldırıları yorumladı: “Terör tehdidi hiç daha yüksek olmamıştı. Düşmanlarımız gaddar ve acımasız. İsteklerine boyun eğmeyen herkesi ortadan kaldırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.”

01:43 NTV hastane kaynaklarına dayandırarak yaralı sayısını 106 olarak duyurdu.

ataturk 14

Saldırının ardından güvenlik kameraları incelendi.

01:41 Amerikan Federal Havacılık Dairesi, ABD ile İstanbul arasındaki tüm uçuşların durdurulduğunu açıkladı.

01:30 Yabancı bir görgü tanığı Reuters’e anlattı: “Saldırganlardan biri terminale girdikten sonra rastgele ateş açtı. Önüne gelene ateş ediyordu. Baştan aşağı siyah giyinmişti. Yüzü maskeli değildi. Bir kontuarın arkasına saklandık. İki patlama sesi duyduk. Adam dönüp bize doğru yürümeye başladı. Silahı ceketinin içindeydi. Etrafı kolaçan etti, sonra da yürüyen merdivenden aşağı indi. Sonra yine silah sesleri duyuldu. Ve bir patlama daha…”

01:13 Saldırılarda hayatını kaybedenlerin çoğunun Türk vatandaşı olduğu bildirildi. Bir yetkili Reuters’e ölenler arasında az da olsa yabancıların da bulunduğunu söyledi.

ataturk 12

00:45 Atatürk Havalimanı bugün en az saat 08:00’e kadar kapalı olacak. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Uçuşlarımız 29 Haziran 2016 sabahı saat 08.00’e kadar durdurulmuştur. Uçuşlarınızla ilgili son bilgileri, web sitemizden ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz” dedi.

00:41 Diğer patlamaya ait olduğu belirtilen bir video kaydı ortaya çıktı. Görüntüde canlı bombanın, güvenlik güçleri tarafından vurularak yaralandığı görülüyor. İntihar eylemcisi, yerde yaralı halde yatarken üzerindeki bombayı infilak ettiriyor.

00:36 Atatürk Havalimanı tüm iniş kalkışlara kapatıldı; Atatürk’e inecek uçaklar Sabiha Gökçen, Ankara, İzmir ve Bursa’daki havalimanlarına yönlendirildi.

ataturk 15

00:25 Habertürk: Saldırı hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile toplantı yaptı. Yıldırım, toplantıdan sonra bazı bakanlarla birlikte İstanbul’a doğru yola çıktı.

00:24 DHA’nın haberine göre emniyet kaynakları saldırının IŞİD’in işi olduğu görüşünde.

00:08 İstanbul Valisi Vasip Şahin: En az 28 kişi hayatını kaybetti, 60 yaralı var. Saldırıları üç canlı bomba gerçekleştirdi.

23:55 Polis, Atatürk havalimanını boşaltmaya başladı.

ataturk 13

23:50 Yaralılar 49 ambulans ve 5 UMKE ekibi aracılığıyla hastanelere taşındı. Yaralılar, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere bölgedeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

23:47 Reuters’ın, ABD merkezli NBC News’a konuşan bir görgü tanığına dayandırdığına göre polis, canlı bombalardan birini görüp üzerine atladı. Canlı bomba da o anda kendini havaya uçurdu.

23:45 Görgü tanığı anlatıyor: Patlama çok şiddetliydi, herkes kaçışmaya başladı.

23:39 THY yetkilisi: Havalimanından yeni uçuşlar yapılmadığını, sadece 23:10’a kadar havadaki uçakların inişine izin verildiğini söyledi.

23:34 Anadolu Ajansı yaralı sayısını altısı ağır, 60 olarak duyurdu.

23:30 Havalimanındaki patlama anına ait güvenlik kamerası kaydı olduğu belirtilen bir video ortaya çıktı. Videoda güvenlik görevlileri görüntünün ikinci patlamaya ait olduğunu ve bir kişinin tekbir getirerek koştuğunu söylüyor.

23:20 Sağlık Bakanlığı: İlk ambulanslarımız 22:55’te vardı. Şu an 23 ambulansımız havalimanında.

23:10 Başbakanlığın talebi üzerine RTÜK tarafından patlamayla ilgili görüntülere geçici yayın yasağı getirildi.

RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, ‘milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda’ geçici yayın yasağı getirilebileceği belirtildi.

23:00 Kızılay, kan bağışı çağrısında bulundu. Kızılay, ayrıca havalimanı çevresindeki trafiğin azaltılmasını da istedi: “O bölgeye gidenler geri dönsün.” 

22:55 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “10 şehidimiz var” dedi. Bozdağ, bir teröristin önce etrafa ateş açtığını, sonra kendini patlattığını söyledi. Bozdağ yaralı sayısını da 20 olarak verdi.

22.50 Reuters bir havaalanı yetkilisine dayandırarak polisin, şüphelilileri etkisiz hale getirmek için ateş ettiğini duyurdu.

22:44 Patlama sonrası yaşananlar, havalimanındaki bir turist tarafından kaydedildi.

22:40 Habertürk: 40’a yakın yaralı var.

22:38 Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala’yla görüştü ve bakanlık bünyesinde kriz masası oluşturulmasını istedi.

22:37 Patlamada yaralananlar çevredeki hastanelere kaldırılmaya başladı.

22:30 Bir görgü tanığı CNN Türk’e havalimanına en az 30 ambulans girdiğini söyledi.

22:35 CNN Türk’e konuşan bir yetkili, canlı bomba saldırısından kuşkulanıldığını belirtti.

22:33 Havalimanı giriş ve çıkışlara kapatıldı.

22:27 Görgü tanıkları çok sayıda yaralının yerde yattığını söyledi.

ataturk2

22:15 CNN Türk televizyonuna bağlanan bir görgü tanığı: “Yaralılar olduğunu görüyorum. Yaklaşık 20 ambulans geldi havaalanına.”

21:22 Atatürk Havalimanı’nda silah sesleri duyuldu ve arka arkaya patlamalar meydana geldi.

Atatürk Havalimanı’nda 42 kişinin hayatını kaybettiği, 239 kişinin de yaralandığı intihar saldırılarıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Havalimanı saldırısıyla ilgili 13 kişi gözaltına alındı: Üçü yabancı uyruklu

İstanbul Atatürk Havalimanı’nı kana bulayan saldırıyla ilgili üçü yabancı uyruklu 13 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda dün gerçekleşen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin hikayeleri gün yüzüne çıkmaya başladı.

Bir kerecik olsun… Sadece bir kerecik olsun… Zafiyet yoktur. Asla zafiyet söz konusu değildir. Zafiyet diyen haindir. Falan demek yerine… “Araştırıyoruz” deseniz… “Havaalanının kontrollü girişinden nasıl girebilmişler, bakıyoruz” deseniz… “Bu teröristler bu organizasyonu yaparken istihbarat birimlerimiz uyuyor muydu, hesabını soracağız” deseniz. “Böyle bir saldırı benim sorumluluğumda oldu, çok üzgünüm, istifa ediyorum” deseniz… Olmaz mı? Gerçekten […]

  Dün yandaş gazeteler, İstanbul’daki saldırıdaki IŞİD parmağını saklamak için adeta birbirleriyle yarışmıştı. Aslında bütün mesele bir türlü IŞİD’in adını ağızlarına alamıyor olmaları. Çünkü bu eylemleri IŞİD’in kendi isteği ve olanaklarıyla yaptığını kabul edecek olurlarsa, IŞİD’i doğurup besleyen iklimi yaratmaktaki sorumlulukları da gündeme gelecek. Esad’ı devireceğiz diye Suriye’deki cihatçı grupların faaliyetlerine, Türkiye’ye ellerini kollarını sallayarak […]

  Daha önce hep sivil unsurları hedef alan ve önceki günkü havaalanı katliamıyla ilk defa bir devlet hedefine saldıran IŞİD’in ise Türkiye ile ne derdi olduğunu pek bilmiyoruz dolayısıyla hangi motivasyonun belirleyici olduğunu söyleyebilecek durumda değiliz. Ancak bütün terör eylemlerinin bir siyasi amacı olduğunu biliyoruz. İkincisi, önce ABD işgali altındaki Irak’ta filizlenip bilahare iç savaş […]