Çorum Katliamı

Sermaye devletinin gerçekleştirdiği vahşi katliamlardan birisi de bundan 36 yıl önce, Çorum’da 1980 yılında yaşandı. 1980 askeri faşist darbesinin ön günlerinde 28 mayıs 1980’de başlayıp, 5 Temmuz’a kadar süren Çorum Katliamı devletin kanlı pratiklerinden birisi olarak tarihe geçti. ABD’nin Türkiye Büyük Elçiliği’nde görevli olan Robert Alexandir Peck (CIA görevlisi) Maraş Katliamı’nda olduğu gibi Çorum’da da iş başında idi.Çorum Katliamı’nın fitili Ankara’da MHP Genel Başkanı Gün Sazak’ın vurulmasıyla ateşlenir. Sonrasında MHP ‘li, ülkücü, İslamcı faşistler devletin önceden planladığı ve yönlendirdiği gibi sokaklara dökülür. Alevilerin camileri yaktığı söylentileri yayılmaya başlar.
Medya üzerinden de işçi ve emekçilerin dini duyguları istismar edilip, yalan haberlerle toplum kışkırtılır.28 Mayıs günü Çorum’un en işlek caddelerinde faşistler terör estirir. Alevi, solcu esnaflar dövülür, işyerleri yağmalanır. Dönemin demokrat gazetesi olan Çorum gazetesine, Bahar Kitabevi’ne saldırı gerçekleştirilir. Faşist çeteler devlet tarafından Alevilerin yaşadığı Milönü Mahallesi’ne yönlendirilir, Milönü Mahallesi’ndeki emekçiler ise barikatlar kurarak faşistlere yanıt verir ve saldırılara karşı direnirler.
Vali sokağa çıkma yasağı ilan eder ve kolluk güçlerine barikatların kaldırılması emrini verir. Çorum’a giden yollar faşistler ve devlet tarafından kapatılır, telefon hatları kesilerek başka şehirde yaşayan yakınlarına ulaşımı engellenir. Faşistler sokaklarda rahat bir şekilde dolaşmaya devam eder ve polisle işbirliği içinde saldırılarını sürdürür. Katliam süresince 57 insan yaşamını yitirir.
Katliamın sırasında buğday tarlalarında hamile kadınların, gençlerin, yaşlıların elleri kolları bağlı şekilde işkence edilmiş cesetleri toplandı bir bir. Tüm bunlara rağmen Çorum’un emekçi halkı devrimcilerle omuz omuza vererek büyük bir direnişin altına imza attı. Sokak sokak, barikat barikat dövüştü. Katliam, kendi bağrında direnişi büyüttü, buğday tarlalarına ekilen tohumlar yeşerdi ve direnç oldu bugünlere.Şimdi sıra bu direnç damarına tutunarak Çorum’un ve diğer tüm katliamların hesabını sormakta. Şimdi sıra buğday tanelerinde yaşamı bugüne devredenlerin umudunu gerçek kılmakta.corum katliami