İsyan Ateşi ve Direniş Kültürünü Içinde Barındıran Her Kadın Devrime Gebedir

Boşanma Komisyonu’nun Raporuna Tepki Büyüyor: HAKLARIMIZI GERI ALAMAYACAKLAR..

AKP nin kurduğu Meclis ‘boşanma komisyonu’nun sunduğu taslak rapor siyasi partiler ve kadın örgütlerini ayağa kaldırdı. Uzun yıllar süren mücadeleler sonucu kazanılan kadın ve çocuk haklarını geri almayı ‘öneren’ raporda istismar edilen çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmesinden boşanmanın zorlaştırılmasına kadar kadın hareketinin yıllardır mücadele ettiği birçok sorunun devlet politikasi haline gelmesini öngörüyordu. Rapora CHP ve HDP’li komisyon üyeleri muhalefet serhi koymustu. komisyonun CHP’li üyelerinden Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, raporun ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ne üstünkörü yer verdiğini, ilahiyat fakültesi mezunlarının aile danışmanlığı yapabilmesinin yoğun tartışmalara rağmen rapora girdiğini söyledi: “Halihazırda Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Aile ve Dini Rehberlik bürolarında 2 binden fazla kişi görev yapıyor. Aile danışmanlığını ilahiyat mezunlarına açmak, abesle iştigal. Ülkemizin en acil sorunlarından biri çocuk cinsel istismarı ve çocuk evliliğiyken, rapordaki çocukları istismarcısıyla evlendirmeye yönelik öneri, hiçbir şekilde kabul edilemez.”13239311_1343786118984380_2338664795039719258_n

Komisyonun yaklaşımı devletin tepesinde de hakim

Komisyon toplantısında AKP’li Sait Yüce tarafından hedef alınan Eşitlik İzleme Kadın Grubu’ndan Avukat Hülya Gülbahar ise, “Bu Türkiye için yeni bir süreçtir. Çünkü değiştirilmesi istenen Medeni Kanun, Türk Ceza Kanunu ve Şiddetin Önlenmesi Kanunu; kadın ve çocuk haklarını koruyacak en temel yasalardır. Üçünü de alt üst eden bir rapor var karşımızda. Biz bu kazanımları az sayıda erkeğin desteği, ezici çoğunlukta engellemelerine rağmen sisteme kabul ettirmeyi başardık. Geri almaları kolay olmayacak” dedi.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ise komisyondaki çalışmalar boyunca hakim olan ‘boşanmayı tabulaştırma’ anlayışının rapora yansıdığı görüşünde. Rapora damgasını vuran yaklaşımın, devletin en tepesinde de hakim olduğunu söyleyen Taşdemir, “Kadın ve erkeğin eşit olduğuna inanmayan bir cumhurbaşkanı var. Onun söylemlerini kurumsallaştırma anlayışıyla komisyonlar kuruluyor, raporlar hazırlanıyor” dedi.

Rapor neden tepki çekti?1911604_840602215969442_351467108_n

Komisyondan çıkan rapor taslağı, meclise Ceza Kanunu, Medeni Kanun ve 6284 sayılı Şiddet Önleme Kanunu’nda bazı değişiklikleri yapılmasını öneriyor. Neredeyse tamamı mevcut kadın ve çocuk haklarını gasp eden önerilerden bazıları şöyle: Rapor, çocukların cinsel istismarının ‘rızaya’ dayalı olabileceğini söyleyerek, istismarcının tecavüz ettiği çocukla beş yıl boyunca ‘sorunsuz’ bir evlilik sürdürmesi halinde denetimli serbestlikten yararlanmasını öneriyor. Eğer istismarı gerçekleştiren de 15 yaşın altında olursa istismar suç olmaktan çıkarılıyor. Bu, ailelerin 15 yaş altı çocuklarını fiilen ‘evlendirmelerinin’ yolunu açıyor. ‘Aile mahremiyetinin korunması’ bahanesiyle, aile hukukuna ilişkin tüm davalarda duruşmaların gizli yapılmasını öneren rapor, zorunlu arabuluculuğu da tavsiye ediyor. Rapor, kadınların nafaka hakkını evlilik süresi ile bağlantılandırarak kısıtlıyor, kadınları boşanmadan caydırmaya çalışıyor. İlahiyat fakültesi mezunlarının da aile danışmanı olarak görevlendirilmesi öneriliyor.