En Acı Lezzet;Nutella

Bir çoğumuzun damak tadı, hatta bazılarımızın ciddi bir tutkusu…
Peki nutella’nın aslında dolaylı bir doğal yaşam tüketicisi olduğunu biliyor muydunuz..?
Ne yazık ki bu büyük lezzetin sırrında artık doğal yaşamda pek de kolay bulunmayan ve gıda literatüründe ”palm oıl” olarak bilinen çok kıymetli bir yağ kullanılıyor..

Bu yağın doğal kaynağı malezya ve yağmur ormanları, ancak yağmur ormanlarında artık tükenmiş olan bu yağ günümüzde sadece malezya doğasında bulunabiliyor ve malezya’da zaten bu yağın dünyadaki en büyük ihracatçı üreticisi..

Bu yağ, dev çikolata endüstrilerinin de kaliteli ürünlerinde kullanabilmek için yüksek bedeller ödeyerek temin ettikleri bir madde..

Fakat bu büyük lezzetin arkasında çok ciddi bir trajedi var…

Çünkü ”palm oıl” aslında orangutanların en büyük besin kaynağı, fakat günümüzde artık orangutanlar bu gıda maddesine ulaşamıyorlar..

Çünkü bu yağın kaynakları endüstri üretimleri için tamamen doğal yaşamdan arındırılmış durumda, yani orangutanların bu maddeye ulaşabilmeleri ve tüketebilmeleri yasak ve imkansız…

Üstelik orangutanlar özellikle hamilelik dönemlerinde bu maddeye aşırı derecede muhtaçlar ancak onlar kendileri için hayati olan bu gıdaya artık ulaşamıyorlar ve ölüyorlar…

Çünkü kısıtlı miktardaki kıymetli üretim coğrafi iradeler tarafından büyük bedeller karşılığında dev endüstriyel üreticilere satılıyor..
Ve sofralarımıza nutella v.b. olarak geliyor…
Ama tahmin edebiliyor muyuz…?
Bu yüzden kim bilir kaç orangutan beslenemeyip ölüyor..?

Kimseye ”şunu alın, almayın, tüketin, tüketmeyin” deme hakkımız yok..
Ama sizin bilgi alma, bizim de bilgi verme hakkımız var değil mi..?

Endonezya ve Malezya uzaktaymış gibi gelebilir. Ama mutfağınızda, banyonuzda oradaki yağmur ormanlarını yok ederek üretilmiş PALM YAĞI’nı içeren birkaç ürün mutlaka vardır.

Palm yağı, dayanıklı ve özellikle de ucuz bir yağ olduğu için kullanılıyor, ama kalitesiz ve doymuş yağ barındırdığı için de kalp hastalıkları ve obezite ile ilişkilendirilebiliyor.
Ayrıca üretimi için geniş alanlara ihtiyaç var, bunun için de, iklimi uygun olan Güneydoğu Asya’daki yağmur ormanları talan ediliyor.Oradaki yaşam, kontrolsüz tarım arazilerinden dolayı tehdit altında: orangutanlar, maymunlar, filler, gergedanlar ve çok daha fazla hayvan ve bitkinin nesli tükeniyor. İçimize çektiğimiz oksijenin önemli bir kaynağı harap ediliyor.Maalesef bu yağ sadece sağlıksızdır diye rafa geri bıraktığınız abur cuburlarda değil, çocuk maması, vejeteryan, vegan, organik birçok üründe bulunabiliyor,. Hatta doğal gözüken kozmetik dükkanların kremlerinde ve sabunlarında da mevcut.

Dolayısıyla etiket incelerken yine iş bize düşüyor: Palm Yağı, Palmitic Asit, Palmeate, Palm yazan ürünleri rafa geri bırakma seçimine sahipsiniz.

Dünyanın Malezya’dan Sonraki En Büyük Palm Oil Üretici Ve İhracatçılarından Biri Olan Endonezya’da Özellikle Yavrularını Palm Ağaçlarından Besleyen Goriller Artık Bir Bir İntihar Ediyorlar..

Çünkü Ne Palm Ağaçlarına Ulaşmalarına İzin Veriliyor Ne de Zaten Bu Ağaçtan Çıkan Yağları Yavrularına Götürmelerine..
Zira Dev Bir Gıda Endüstrisi Doğanın Onlara Sunduğu Bu Nimeti Ellerinden Çoktan Almış Vaziyette.

Daha fazla bilgi ve zarar gören türleri görmek için tıklayın:
http://www.saynotopalmoil.com/suffering-species.php