Vanzetti’nin Sacco’nun Oğlu Dante’ye Mektubu..

“Hiç aklından çıkarma dante, eğer birisi baban ve benim hakkımda başka birşey söylerse, o, masum ölülere, yürekli bir şekilde yaşamış insanlara küfreden bir yalancıdır. şunu da iyi bil ve hep hatırla dante, eğer baban ve ben, kalleş, riyakar, dönek insanlar olsaydık ölüme gönderilmezdik.
Bize karşı topladıkları delillerle cüzzamlı bir köpek, bir akrep bile ölüme mahkum edilemez.
Bizim, davamızın yeniden görülmesi için öne sürdüğümüz bu olgular, bir ana katilinin, yüreği taşlaşmış bir suçlunun davasının yeniden görülmesine yeterdi.

Hiç aklından çıkarma dante, bunları hep hatırla; biz suçlu değiliz, bizi bir yığın uydurma ve yalanla mahkum ettiler; yeniden yargılanmamıza karşı çıktılar ve eğer yedi yıl, dört ay, onbir gün süren tarifsiz acılardan sonra bizi idam ediyorlarsa, bunun sebebi sana demin söylediklerimdir, çünkü biz yoksullardan yanaydık, insanların insanlar tarafından ezilmesine ve sömürülmesine karşıydık.

Senin ve diğerlerinin saklayacağı, davamızla ilgili belgeler, babanın, annenin, ınes’in, ailemin ve benim, devlet’in yararı gereği ve amerika’nın egemenleri tarafından ve onlar için kurban edildiğimizi kanıtlayacaktır.”
(21 ağustos 1927)

Tıpkı #Rosenbergler davası gibi amerikan adalet sisteminin yüzkarası olan bir dava sonucu yedi yıl tutuklu kaldıktan sonra 87 yıl önce bugün 23 ağustos 1927’de idam edilen iki İtalyan göçmeni işçi.
Tam adları #NicolaSacco ile #BartolomeoVanzetti‘dir.
#Boston‘da şalter indiğinde saatler 23 Ağustos 1927 gününün 00.05’ini
gösteriyordu.

#Moskova‘da 23 sabahının 8.05’i olmalı.
Ve o saatte #NâzımHikmet hepimizin bildiği dizeleri yazıyordu..
”yanıyordu kanlarında şavkı italya güneşlerinin
koştular temiz esmer alınlarla hayatın sesine,
dövüştüler yanında dövüşen kardeşlerinin.
yeni dünyada düştüler eski zulmün pençesine!
yedi yıl ölümün karşısında gülerek durdular.
elektrikli iskemleye
kadife bir koltukmuş gibi oturdular.
yürekleri dört bin volta yedi dakika dayandı.
yandı yürekleri
yedi dakika yandı!..

10603663_941183832577946_9442165730364297_n