Sayborglar Çok Yakın
IBM komut verilmeden kendi kendine durumu kavrayıp karar verip ve bu doğrultuda hareket edebilen bir çip geliştirdiğini bildirdi. IBM yaptığı açıklamada “TrueNorth” adını verdikleri yeni bir çip geliştirdiklerini ve çipin üzerinde 1 milyon nöron bulunduğunu söyledi. Geliştirilen çipin posta pulu boyutunda olduğunu söyleyen IBM yetkilileri çipin “süperbilgisayarların” gelişimi için 1980’den bu yana en önemli gelişmelerden biri olduğunu söyledi.
IBM yetkilileri konuyu şöyle bir örnek vererek anlattı. Günümüzde bir robot herhangi bir engele doğru ilerlediğinde robotun yönünü değiştirmek ya da durdurmak için yeni bir proglamlamaya ihtiyacı olduğunu ancak TrueNorth sayesinde artık nöronların etkileşim içine herhangi bir kodlamaya ihtiyaç duymadan geçerek sorunu kendiliğinden çözebileceğini bildirdi. IBM yetkilileri nöronların aynı insan beynindeki nöronlar gibi hareket ettiğini de bildirerek gelecekte çok daha akıllı robotları görmeye yakın olduğumuzu söyledi.
İLETİŞİM DENEYİ
TrueNorth kullanılarak hazırlanan bir programda, programa 13 yaşında bir çocuk seviyesinde kendisi ile iletişim kuran insanlara cevap vermesi istenmişti. Programla iletişime geçenlerin %40’ı konuştuğu kişinin gerçekten de bir insan olduğuna inanmıştı.
Bilim insanları 53 bin kelime, 11 resim ve bir bilgisayar programından oluşan bir kitabın içeriğini DNA üzerine kodlamayı başardı.
Harvard Tıp Fakültesi’nden Profesör George Church liderliğindeki üç kişilik ekip, Science dergisinde yayımlanan makalede 5.25 megabitlik içeriğin bugüne kadar yapılan en büyük kodlamadan 600 kat daha büyük olduğunu belirtti. Böylece genetik materyal üzerine ilk kez bu kadar büyük miktarda veri yapay olarak depolanmış oldu.Bu boyutta bir veriyi DNA’ya kodlamanın birkaç gün sürdüğünü söyleyen Dr. Sriram Kosuri,“Elbette arşiv amaçlı saklama için bu uzun bir süre ancak durum zamanla düzeliyor” dedi. Dahası kodlanan verinin bu kadar büyük olmasına rağmen, kodlar çözülürken yapılan hata oranının ihmal edilebilecek kadar küçük olduğu ifade edildi.Uzmanlar DNA kodlamanın maliyetinin hızla düşeceğini, önümüzdeki 5 ile 10 yıl arasında verileri DNA’dan saklamanın bugünkü dijital araçlara kıyasla çok daha düşük olacağını belirtti.1 GRAMI 100 MİLYAR DVD’YE BEDELBir gram DNA üzerine 455 milyar gigabyte veri kodlanabiliyor. Bu da 100 milyar DVD’deki veriden daha fazlası demek. DNA’nın bu kadar küçük alanda bu kadar büyük veriler taşıyabilmesi üç boyutlu olmasından kaynaklanıyor.Daha önce atom gibi cansız varlıklar üzerine de veri depolamaya çalışan bilim insanları, bu parçacıklar iki boyutlu olduğu için beklediklerini alamamıştı.
BİNLERCE YIL DAYANABİLİR
DNA geleneksel dijital veri depolama sistemlerine göre birçok avantaja sahip. Kolayca kopyalanabiliyor, ideal olmayan koşullarda saklansa bile binlerce yıl sonra yeniden okunabiliyor. Kaset ya da DVD gibi hızla modası geçen teknolojilerin aksine, DNA üzerine kod yazılması ve okunması insanlık var oldukça devam edecek bir gerçek.
Dahası böylece insanlar dev bir kütüphaneyi hiçbir zorluk çekmeden hücrelerinde taşıyabilecek. Tırnak ucu kadarlık yere dünyadaki bütün dillerin sözlükleri saklanabilecek.