Filistin Sorunu
2. Basel Programı
“Siyonistler Filistinde Yahudiler için halk nezdinde ve hukuk tarafından korunan bir yurt kurmayı hedefler. Bu amaca ulaşmak için Kongre şu hedefleri kabul eder.
1- Yahudi ziraatçiler, sanatçılar ve tacirlerin Filistin‘e yerleşmesinin desteklenmesi.
2- Çeşitli ülkelerin kanunlarına göre Yahudilerin yerel veya genel gruplar halinde bir Federasyon çatısı altında örgütlenmesi.
3- Yahudi bilinç ve duygusunun güçlendirilmesi.
4- Siyonist amaçlara ulaşmak için gereken hükümet desteklerinin alınması için icap eden adımların atılması.”
Basel Programı ile Filistin’e bir yurt kurulması fikri Siyonistler tarafından kabul edildi.
3. Uganda Projesi
4. Balfour Deklarasyonu
“Majestelerinin Hükümeti adına size bildirmekten mutluluk duyarım ki, Yahudi Siyonist emellere sempatiyi belirten ekteki deklarasyon kabineye sunulmuş ve kabul edilmiştir. Majestelerinin Hükümeti, Filistin’de Yahudiler için bir milli yurt kurulmasını uygun görmekte olup bu hedefin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için elinden gelenin en iyisini yapacaktır. Şurası açıkça anlaşılmalıdır ki, Filistin’deki Yahudi olmayan toplumların sivil ve dini haklarına ve Yahudilerin diğer ülkelerde sahip oldukları hak ve politik statülerine halel getirebilecek hiç bir şey yapılmayacaktır. Bu deklarasyonu, Siyonist Organizasyonun bilgisine sunarsanız müteşekkir olurum.”
Balfour Deklerasyonu’ndan üç hafta sonra İngiltere Osmanlı hakimiyetinde bulunan Filistin topraklarını işgal etti. Ancak deklerasyon ile ilgili önemli bir sorun ortada durmaya devam ediyordu. “Yurt kurmak” ne demekti? Bu bir “devlet kurmak” manasına mı geliyordu yoksa varolan topraklara yahudilerin yerleşim yapması anlamında mıydı? Bu sorulara cevap arayan Mekke Şerifi Hüseyin’e Britanya yetkililerinin verdiği açıklama “Yahudi yerleşimlerine sadece Arap nüfusun ekonomik ve politik özgürlükleri ile uyumlu olduğu sürece izin verileceği” yönünde oldu. Şerif Hüseyin bu çerçevede Filistin topraklarına Yahudilerin göç etmesine izin verdi.
5. Peel Komisyonu Raporu

Peel Komisyonu raporu ilk kez bağımsız bir Yahudi ve Filistin devleti kurulmasını öngördüğü için önemli olsa da Arap tarafının 1939 yılında planı reddetmesi nedeniyle hayata geçmedi.
6. 181 Nolu Birleşmiş Milletler Kararı
Araplar duruma şiddetle itiraz ettiler ama Yahudi tarafı planı kabul etti.
7. İsrail Devletinin Kuruluşu, El Nakba ve Arap İsrail Savaşı
Araplar 15 Mayıs 1948 gününü “El Nakba” ya da “Felaket” günü olarak anarlar.
8. Altı Gün Savaşı

Mısır 30 Mayıs’ta Ürdün ile bir savunma anlaşması imzaladı. 4 Haziran’da Irak bu anlaşmaya taraf olarak katılırken Nasır bir konuşma daha yapıyor “Savaşın başlamasını şiddetle arzu ediyoruz, bu savaş bütün dünyaya Arapların da İsrail’in de ne olduğunu anlatacaktır” diyordu.
5 Haziran 1967 günü saat 7.30’da İsrail uçakları Mısır, Suriye ve Ürdün havaalanlarını bombalamaya başladı. Mısır’a yapılan saldırıda İsrail uçakları Mısır radarlarına yakalanmamak için Akdeniz üzerinden çok alçakta uçuş yaparak Mısır’ın batı sınırına ulaştılar ve saldırılar batıdan gerçekleşti. 16 Mısır havaalanı kullanılamaz hale geldi. 280 Mısır uçağı, 52 Suriye uçağı ve 20 Ürdün uçağı tamamen tahrip edildi. Hava üstünlüğünü eline alan İsrail sonraki günler Arapların kara birliklerine karşı da büyük bir üstünlük kurdu. İsrail 3 gün içerisinde Sina’yı ele geçirdi, 7 Haziran akşamı İsrail Birlikleri Port Tevfik’e kadar ulaştı. Mısır 8 Haziran günü İsrail ile ateşkesi kabul ederek İsrail kuvvetleriyle barış yapmak zorunda kaldı.
Ürdün 7 Haziran günü Nablus muharebesini kaybedip Batı Şeria’yı kaybetmesini takiben İsrail ile ateşkesi kabul etti.
İsrail Kuzey’de Suriye karşısında da büyük bir üstünlük kurdu. İsrail birlikleri Golan tepelerini ele geçirmesinin arkasından Şam’a doğru harekatlarına devam ettiler. 10 Haziran günü Sovyetler Birliği ABD‘ye İsrail’in askeri harekatı durdurulmazsa “askeri harekat” da dahil gerekli tedbirleri alacağını bildirdi. Aynı tarihte İsrail Birlikleri Şam’a 65 km mesafedeki Kuneitra’ya girmiş bulunuyoordu. ABD’nin müdahalesiyle İsrail birlikleri burada durdu ve saat 16.30’da İsrail ile Suriye arasında ateşkes ilan edildi. Böylelikle 6 gün savaşları bitmiş oldu.
Savaşın sonunda bir Arap askeri gücü kalmadı.

9. Yom Kippur Savaşı
Mısır ve Suriye, toplam 8 bin 500 asker kaybetti. İsrail’in can kaybı ise 6 bindi.
10. Mısır – İsrail Barışı
11. İsrail’in Lübnan’ı İşgali – Sabra ve Şatilla Katliamı
12. İntifada
13. Filistin Ulusal Yönetimi
14. El Aksa İntifadası
İkinci İntifadanın iki önemli sonucu oldu.
15. Hamas – El Fetih Savaşı
Bu kapsamda 23 Nisan 2014 tarihinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas Siyasi Lideri İsmail Haniye arasında yapılan anlaşma kapsamında birleşik bir hükümetin 5 hafta içerisinde hayata geçirileceği ve 6 ay içinde seçimlere gidileceği yönünde kararlar alındı.
2 Haziran 2014 tarihinde İsmail Devlet Başkanı Mahmud Abbas yeni teknokratik hükümeti kabul etti. Birleşik bir hükümet için yapılması planlanan seçimler ise İsrail’in Gazze saldırısının gölgesinde tarih bekliyor.
Bugünkü Durum