31 Yıl Sonra Oğlunun Mektubunu Gördü..

12 Eylül yönetimi tarafından doğum gününde idam edilen Ali Aktaş’ın anne ve babasına idam gecesi yazdığı mektubun orijinali 31 yıl sonra annesine teslim edildi. Ali Aktaş, yıllarca ailesine ulaştırılmayan mektubunda “Mektubun size ulaşacağına güvencim yoktur” demişti. TKP/ML hareketine üye olan Ali Aktaş,
12 Eylül darbesinin ardından yaralı yakalanmış 1983 yılında doğum günü olan 23 Ocak gecesi Adana Cezaevi’nde idam edilmişti.

Adana 1 No’lu Sıkıyönetim mahkemesinin kararıyla idam edilen Aktaş’ın o gece ailesine yazdığı mektubun varlığı Genelkurmay tarafından yıllarca reddedilmiş. Aile ise kendilerine teslim edilmeyen mektubun bir bölümünün, oğullarının infazının ardından Adana 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde görevli bir hâkim tarafından kendilerine okunduğunu belirterek, yıllardır bu mektubu talep etmişlerdi.

Varlığı kabul edilmeyen mektup, 2008 yılında bir gazete tarafından ortaya çıkarılmış, bir kopyası gazetecilerle aileye ulaştırılmıştı. Geçtiğimiz ay 12 Eylül davası müdahil avukatlarından Mehmet Horuş’un başvurusu üzerine Genelkurmay, mektubu arşivinin tozlu raflarından çıkardı.

Avukat Horuş, o mektubu tutanakla teslim aldı. Saman kağıdına mavi bir kalemle yazılmış olan mektubun iyi şekilde korunduğu ve zarar görmediği anlaşıldı. Avukatlar mektubu bugün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12 Eylül davası karar duruşmasından sonra 80 yaşındaki anne Ganime Aktaş’a teslim etti.