Türkiye Neden EL-NUSRA ve İŞİD’e Destek Veriyor..

Türkiye İçin Geri Dönüş Çok Zor..
Yaklaşık 36 yıldır çeşitli gazetelerde Orta Doğu muhabirliği yapan Patrick Cockburn, Suriye savaşında Türkiye’nin rolüne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İngiliz Independent gazetesinde yazan Cockburn, Türkiye’nin Suriye’ye ilişkin hiçbir politikası olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Türkiye Suriye’ye dair, Esad hükümetinin düşmesini ummak dışında gerçekten bir politikaya sahip gibi görünmüyor. Eğer Suriye’de asıl amaç yönetimi devirmek idiyse bunda başarısız oldu. Suriye 15 eyalet kenti var. Bunlardan 14’ü Esad yönetiminin elinde. Türkiye’nin amacı ne idiyse buna ulaşamadı. Türkiye’nin son iki, üç yıl içinde Suriye ve Irak’a dair hiçbir politikası başarılı olmadı.”

BBC Türkçe’de Mahmut Hamsici imzası ile yer alan haberde, Cockburn Türkiye’nin Suriye’ye dair faaliyetlerinin savaşı çok olumsuz etkilediğini belirtiyor:

10649491_1494973774077631_4329029085975035989_n

“Türkiye’nin politikasının en önemli sonucu Suriye’de radikal İslamcıların gücünün artması ve çok acımasız, kanlı bir savaşı hızlandırmak oldu.”

“TÜRKİYE NEDEN EL NUSRA VE İŞİD’E DESTEK VERİYOR”

Independent’daki son yazısında Türkiye’nin cihatçı grupları yönlendirdiğini ve eğitim verdiğini belirten Cockburn, şöyle devam etti:

“Cihatçıların Suriye muhalefetini ele geçirebilecek hale gelmesinde Türkiye’nin rolünün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin bununla ilgili tam rolünü kanıtlamak zor. Ancak cihatçıların, Türk güvenlik güçlerinin ya da Türk güvenlik güçlerinin bazı bölümlerinin çok aktif desteği olmadan mevcut durumdaki üstünlüklerine ulaşması mümkün olmazdı.”

Cockburn, sözlerinin devamında Türkiye’de yakalanan mühimmat dolu TIR’lardan söz etti ve cihatçıların Türkiye üzerinden geçtiğini belirtti.

Cockburn, Türkiye’nin İŞİD ve El Nusra’ya destek vermesini de şöyle açıklıyor:

“Tam olarak cevabı bilmiyorum ama ana nedeninin cihatcıların Suriye’nin kuzeyinde ve aslında şu andan Suriye’nin birçok yerinde muhalefete hâkim olması olduğunu düşünüyorum. Eğer silahlı güçlerle bir işbirliği olacaksa bunun cihatçılarla olması gerekir. Özgür Suriye Ordusu bugünlerde çok zayıflamış bir güç. Yani Türkiye’nin destek vermesi için özellikle cihatçıları belirlemiş olması gerekmiyor. Ben, silahlı muhalefet içindeki en etkili unsurları belirleyerek desteklediklerini düşünüyorum.”

“BU İDDİA OLASI GELMİYOR”

ABD’li gazeteci Seymour Hersh Suriye’nin Guta bölgesindeki kimyasal saldırıyı Türkiye’nin desteğiyle El Nusra tarafından yapıldığını belirtmişti. Cockburn, bu iddialarla ilgili şöyle konuştu:

“(İddianın gerçek olup olmadığını) bilmiyorum ama bu bana olası gelmiyor. Şam’daki durumu biliyorum ve Nusra Cephesi’nin, sarin gazı ihtiva eden roketler fırlatarak Amerika’yı askeri operasyon için tahrik etmeyi istediği farz edilse bile alanda bu örgütün bunu yapabilecek bir yapılanmaya ve uzmanlığa sahip olması bana çok olası gözükmüyor.”

“Ayrıca, Türk istihbaratının bunu yapmayı istediği farz edilse bile bunu yapması ve bu durumdan kimsenin haberdar olmaması da olası gözükmüyor. Biliyorsunuz, son aylarda üst düzey hükümet yetkililerinin birçok telefon görüşmesi ve toplantılarının gizlice izlendiğini gördük. Dolayısıyla böyle bir şeye cesaret etmeleri ve kimsenin bundan haberdar olmaması bana olası gözükmüyor. Bu çok büyük bir risk olurdu ve ortaya çıkması çok muhtemel olurdu.”

“GERİ DÖNÜŞ ÇOK ZOR”

Cockburn, Türkiye’nin “radikal İslamcı gruplara verdiği desteğin” ileride kendisi için büyük sorunlara neden olacağını’ belirtiyor.

“Son üç yıl içinde bölgede radikal İslamcıların gücünü artırdığını görüyoruz. Türkiye’nin Suriye sınırını kontrol etmeyerek büyük bir hata yaptığını düşünüyorum. Radikal İslamcıları bir kez durdurmadığınızda bundan geri dönüş çok zor olur.”