Çocuk İşçiliğinin Yaygın Olduğu Ülkeler

Uluslararası Kölelik Karşıtı Örgüt (Anti-Slavery International), dünyadaki çocuk işçiliğinin yaygın olduğu ülkelerin haritasını çıkardı.

Örgüt, dünyada 12,3 milyon yetişkin ve çocuğun kölelik koşullarında çalıştığını belirterek “Bu durum sizin aldığınız ürünlerle de bağlantılı” diyor.

Haritada 58 farklı ülkede 122 farklı ürün gösteriliyor.

Fındık, pamuk, kimyon

Türkiye bölümünde çocuk işçiliğinin yaygın olduğu sekiz ürün bulunuyor: turunçgiller, pamuklu dokuma, kimyon, ev eşyası, fındık, fıstık, bakliyat, şeker pancarı.

Türkiye’deki çocuk işçiliği ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:

* Turunçgilleri ekebilmek için aileleriyle birlikte göç eden çocuklar plastik çadırlarda evlerinden uzakta yaşıyor. Su ve elektrik olmadan zor koşullar altında yaşamlarını sürdürüyor.

* Tarım Türkiye’de resmi olmayan bir iş kolu. Çocuklar hasat zamanı yaralanma riski olmasına rağmen hiçbir iş koruması olmaksızın çalıştırılıyor.

Fiziksel kapasitelerinin üstünde çalışıyorlar

* Türkiye’de Pamuklu dokuma sektöründe çalışan çocuklar uzun çalışma saatlerinden dolayı uyku eksikliği ve yorgunluk yaşıyor. Bu durum çocuklarda psikolojik problemlere yol açıyor. Çocuklar ürünü biçerken uzun süre güneş ışığına maruz kalma, böcek zehri gibi zehirli maddelere temas etme, böcek ve yılan tarafından ısırılma ve iş kazaları gibi riskleri var.

* Pamuk sektöründe çalışmak özellikle erkek çocuklarında büyük fiziksel zorluklara yol açıyor.75-100 kilo arasında değişen pamuk balyalarını kamyonlara taşımaları isteniyor.

* Kimyon yetiştirilmesi Türkiye’de Anadolu’nun merkezinde gerçekleşiyor. Göçmen aileler yetersiz koşullarda yılda 3 aydan 7 aya kadar geçici kamplarda kalıyor. Çocuklar fiziksel kapasitelerinin ötesinde çalıştırılıyor.

1609624_826412180721779_573791865_n

Yüzde 12′si hiç okula gitmemiş

* Eşya sektöründe çalıştırılan çocuklar tehlikeli kimyasal ürünler ve makinelerin arasında çalıştırılıyor Bu maddelerden çıkan alev ve toprak tozlarına maruz kalıyorlar.

* Fındık sektöründe çalışanlar sezon boyunca aileleriyle birlikte ülkenin dört bir yanına göç ediyor. İşleri yeterince zor olduğundan bu durum onların okula gidememeleri anlamına geliyor.

* Tarım sektöründe çalışan göçmen aileler arasında yapılan anket sonucunda, çalıştırılan çocukların yüzde 12′si daha önce hiç okula gitmemiş. Yüzde 20’si 5.yıldan sonra okulu bırakmış.

* Türkiye’de tarımda çalışan göçmen ailelerin çocuklarına temiz, güvenilir içilebilir su sağlanması beklenirken, bu nadiren olan bir şey. Çalışanlar kalabalık traktörlerde tarım alanlarına seyahat ettirildiği sırada sıklıkla kazalar yaşanıyor.

* Türkiye’de çalıştırılan yaklaşık 1.6 milyon çocuk var. Bu çocukların 2/3’ü tarım sektöründe çalıştırılıyor. Ailelerinin bu sektörde olması nedeniyle çocuklar da ürün toplama gibi işlerde ailelerine yardım ediyor.

Haritada Hindistan’da çocuk işçilerin ürettiği 18 ürün yer alıyor.

Kampanya nedir?

Uluslararası Kölelik Karşıtı Örgüt(Anti-Slavery International) 1839 yılında kuruldu. Dünyanın en eski insan hakları organizasyonlarından biri olan kurum İngiltere’deki modern köleliğin her türlü formunu kaldırmayı amaçlar. Örgüt uzun vadede çocuk emek sömürüsünü ortadan kaldırmayı amaçlıyor