Zor Ülkede Ayakta Kalmak..ANGELA DAVIS

ABD’de orta halli bir ailede 1943 yılında doğdu. Fransız edebiyatı ve Felsefe ögrenimi gördü. Herbert Marcues’un, daha sonrada Theodor Adorno’nun kurslarına devam etti. Almanya’da iki yıl, Fransa’da bir yıl çalışmalarını sürdürdükten sonra 1967’de Amerika’ya döndü ve akademik tezini tamamladı. Komünist Parti’ye üye oldu ve ırkçılık karşıtı eylemlere katıldı. ABD’de devrimci mücadelenin yükseldiği yıllardı.
1960-65 arasında özellikle Martin Luther King’in öldürülmesinden sonra devrimci şiddet ve silahlı mücadeleyi savunan Siyah İktidar hareketi yükselmeye başlamıştı. Angela Davis Şubat 1970’te Kara Panter Partisi militanları Soledad Kardeşler’i Kurtarma Komitesini kurdu.davis-main-feature

Adı ağustos 70’de bir ölümle biten çatışma olayına karıştırılarak tutuklanmak için aranmaya başladı. FBI tarafından dağıtılan “ABD’de en çok aranan on suçlu” listesinde adına yer verildi. Gizlenmesine rağmen 13 Ekim 1970’de yakalandı. ABD’de ve başka ülkelerde Kurtarma Komiteleri kuruldu. Dünya çapında yürütülen bir kampanya başlatıldı. Sayısız yürüyüş, toplantı ve imza kampanyaları düzenlendi. 1970 ve 1971 yılları boyunca dünya basınının en önemli haber konularından biri olarak gündemde kaldı. Angela Davis’i kurtarma kampanyası dünya çapında ilerici bir hareketlilik yarattı ve sonunda 4 Haziran 1972’de kurtarıldı.

Felsefe profesörlüğü görevine yeniden başladı. Komünist Partisi Merkez Komite üyesi oldu. 1977’de “Kadınlara baskı ve ırkçılık arasındaki ilişkiler” başlıklı bir incelemesi yayınlandı. 1980 ve 1984 seçimlerine Komünist Partisi başkanlık adayı olarak Angela Davis gösterildi. Davis, bugün hâlâ ABD’deki siyah ve sosyalist hareketin simgelerindendir.